Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Letonya ziyareti sırasında soruları yanıtlarken Alman istihbaratının ABD dışişleri bakanları ve Türkiye’yi dinlediğine dair iddialarla ilgili ilk kez konuştu. Merkel, Alman gizli servislerinin faaliyetleri hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi. Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Alman mevkidaşı arasındaki konuşmada, en kısa süre içinde MİT Başkanı Hakan Fidan ile Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı’nın görüşmesi ve Alman tarafın Türkiye’ye izahat vermesi konusunda mutabık kalındı.

Reuters’a göre Merkel, “Alman ajanslarının çalışmaları hakkında yorum yapamam” dedi. Merkel, gerekirse bu konudaki bilginin Alman Parlamentosu’nda istihbarat kuruluşunu denetleyen komisyona verileceğini söyledi.

Merkel, ABD ile Almanya arasında patlak veren NSA dinleme skandalının ardından “Dostlar birbirini dinlememeli” demişti. Bu görüşün hâlâ geçerli olduğunu belirten Almanya Başbakanı, açıklamanın ‘bilinen bir konsept çerçevesinde’ yapıldığını ve burada bahsi geçenin ABD olduğunu belirtti.

Şiddetle protesto ediyoruz

Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından Türk Dışişleri, Ankara’daki Alman Büyükelçisi Eberhard Pohl’ü Bakanlığa çağırıp rahatsızlığı ifade edip açıklama istedi. Alman Elçi, “Yetkili makamlara ileteceğim” demekle yetindi.

Alman İstihbarat Teşkilatı’nın Başbakan Angela Merkel’in talimatıyla 5 yıldan beri Türkiye’yi dinleyip, yakından izlediğinin ortaya çıkması Ankara ile Berlin arasındaki krizi büyüttü. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Büyükelçi Erdoğan İşcan, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ü bakanlığa çağırdı.

DAVUTOĞLU: İZAHAT VERİLMESİ GEREKİR

Dışişleri Bakanlığı’nda Alman Büyükelçi’ye “İddia doğru ise şiddetle protesto ediyoruz. Bu eylemin izahatını istiyoruz. Doğru değilse de kamuoyuna dinlemediğinizi açıklayın” ifadesini içeren bir nota verildi.
İşcan, doğruysa durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bazı Alman siyasiler tarafından söylendiği belirtilen ‘Türkiye müttefik olabilir ama, Avrupa’daki diğer müttefiklerimiz gibi dost değildir’ şeklindeki açıklamaları anlamak mümkün değil. Bu tür açıklamalar ilişkilerimize çok ciddi zarar verir” dedi.

Alman Büyükelçi, Türkiye’nin tepkisini ilgili Alman makamlarına ileteceğini söylemekle yetindi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Artvin’de yaptığı açıklamada “Mutlaka izahat verilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. Başbakanımızla da biraz önce istişare de bulunduk. Gerekli diplomatik girişimlerde bulunuyoruz. Yakından takip edilen bir konudur.”


TÜRKİYE: İDDİALAR DOĞRUYSA VAHİM

STEINMEIER'LE KONUŞTU

İki ülke dışişleri bakanları bu akşam bir telefon görüsmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier görüşmesinde, en kısa süre içinde MİT Başkanı Hakan Fidan ile Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı’nın görüşmesi ve Alman tarafın Türkiye’ye izahat vermesi konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, Alman mevkidaşına, “Müttefik iki ülke arasında birbirine yönelik istihbarat takibi kabul edilemez. Müttefik bir ülkenin istihbarat faaliyetlerinde hedef olarak görülmesi ittifak ruhuna aykırıdır” siteminde bulundu.

ALMAN BASINI DOĞRULUYOR

Alman basını Türkiye’nin dinlendiğini hükümet çevrelerinin resmen onayladığını yazarken dün Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, Berlin’de basın toplantısında soruları yanıtladı. Hürriyet toplantıda kamuoyunun merak ettiği soruyu yöneltti: “Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği haberlerine Başbakan Merkel’in tavrı ne? Başbakan Merkel, ne zamandan beri Türkiye’nin dinlendiğinden haberdar?”
Alman Sözcü Wirtz, Türkiye’nin dinlendiği haberlerini kamuoyu önünde tartışmak istemediklerini söyledi. Wirtz, bu konunun yerinin istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi olduğunu belirtti. Alman medyasında bu konuda çıkan haberleri onaylamayacağını kaydeden Wirtz, ancak hükümetin bu konuyla ilgili Parlamento Kontrol Komitesi’ne temmuz ayında bir kısım bilgi verdiğini, kalan kısımla ilgili bilgileri de yakın zamanda vereceğini söyledi.

DOST MU PARTNER Mİ

Merkel’in “Dostlar arasında gizli dinleme olmaz” sözünden hareketle Türkiye’nin Almanya’nın dost ülkeler listesinde mi yoksa partner ülke mi” olduğuna dair soruya Wirtz, Merkel’in bu sözü ABD’nin dinleme skandalı üzerine söylediğini ve ABD’ye yönelik olduğunu belirtti. Sözcü, “Almanya’nın Türkiye ile sıkı ilişkileri var” demekle yetindi. Alman basını, Türkiye’nin sadece açık kaynaklardan takip edilen değil, dinleme de yapılabilen ülkeler kategorisinde yer aldığını bildirdi.

ALMANYA'YI YAKAN AJAN MARKUS R.

Almanya’nın müttefikleriyle ilgili casusluk yaptığını Temmuz ayında çifte ajanlık yaptığı gerekçesiyle yakalanan Alman ajan Markus R.’nin ABD’ye sattığı belgeler ele verdi.
31 yaşındaki Markus R. sekreterlik eğitimi almıştı. Alman istihbarat kurumu BND’nin Pollach merkezinde çalışıyordu. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tekerlekli sandalye mahkumu ve konuşma zorluğu çekiyordu.

Markus R., BND’nin “Görev bölgeleri/Dış ilişkiler Dairesi”nde çalışıyordu. R.’nin 28 Mayıs tarihinde Rusya’nın Münih Başkonsolosluğu’na yolladığı ve çifte ajan olarak çalışmayı önerdiği e-mail’i sona giden başlangıç oldu.
25 bin dolar karşılığında 218 belgeyi ABD’ye sattığı tespit edildi. R., basına göre ayda 1500 euro’dan daha az para kazanan bir çalışandı.