MUŞ'un Bulanık İlçesi'ne 54 kilometre uzaklıktaki Çataklı Köyü'nde oturan kız çocukları ortaokul olmadığı için okuyamadıklarından yakındı. Kızlar, Milli Eğitim Bakanından köylerine okul yaptırılmasını istedi.
İlkokulu bitirdikten sonra okuyamayan onlarca kız çocuğundan 13 yaşındaki Didem Çıplak, köyde büyük bir çoğunluğun kız çocuklarını yatılı okula göndermediğini söyledi. Eğitimde erkeklerler kadar şanslı olmadıklarını belirten Didem Çıplak, şöyle dedi:
"Bu şansı yakalamak için Milli Eğitim Bakanından köye okul istiyoruz. İlkokul bitince okul hayatımızın sona ermesini istemiyoruz. Özellikle kız çocukları 'okusun' diye bir çok kampanya yapılıyor. Ama biz bunlardan da yararlanamıyoruz. Köyde okula gönderilmeyen kızlar okula giden erkek çocukların tüm işini görüyor. Ya da küçük yaşta evlendiriliyor."
Köy Muhtarı Ziyattin Polat, köylerinde ortaokul olmamasının büyük sorun olduğunu, kızların ilkokuldan sonra okula gidemediklerini belirterek, şöyle dedi:
"Taşımalı eğitim olabilmesi için merkeze uzaklığı 30 kilometrenin altında olması gerekiyor. Aileler erkek çocuklarını rahatlıkla yatılı okullara gönderiyor ama kızları göndermiyor. Köye okula yapılırsa kız çocuklarının tamamı okuma şansını yakalar."
Öte yandan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de taşımalı eğitimin olabilmesi için köyle okul arasının 30 kilometreden fazla olmaması gerektiğini bildirdi. Yetkililer, bölgede yatılı bölge okulları bulunduğunu belirterek her ailenin kızlarını rahatlıkla bu okullara gönderebileceğini bildirdi.

FOTOĞRAFLI