İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması 26 Ağustos'ta görülecek olan davanın 24 sanığından ikisi tutuklu. İzmir Mali Şube ekiplerinin geçtiğimiz 22 Nisan'da yapılan operasyon sonrası gözaltına alınan sanıklar ile ilgili hazırlanan iddianame yapılan işlemleri ayrıntılı bir biçimde anlatıldı. Savcı Mehmet Alyaprak'ın hazırladığı iddianamede Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Ak Sigorta ve Türk Nippon mağdur sıfatı ile yer aldı.

İddianamede, tutuklu sanık Mehmet E., örgüt lideri olmakla suçlanıyor. E.'nin ortağı olduğu araç bakı ve onarım şirketi E. Otomotiv, düzmece kazalar için kullanıldı. Buraya getirilen hasarlı ancak kaskosuz otomobiller, kaskolu başka bir otomobille, kaza yapmış gibi gösterildi. Teknik takibe alınan sanıklar arasındaki konuşmaların yer aldığı iddianamede düzmece kazalara yer verildi.

KAMYONET GELECEK DEĞECEK
Mehmet E., aracı kaza yapan bir kişi ile yaptığı konuşmada, sigorta şirketinden para alınabilmesi için kazaya karışan araçlardan birinin kaskolu olması gerektiğini söyleyerek devamında "Ona bir tane kamyonet uydurulacak. Biri de gelecek ona değecek. Yani bizde de kamyonet yok. Araba çok. Kamyonet yok" diyor. Yine Mehmet B., serviste bulunan bir otomobil ile ilgili bilgi aldığı Yusuf B.'den "Abi olacak... O arabaya bir tane kaskolu bulcam yapcam ona bu hafta içinde" diyor.

'MEHMET'İN BALON PATLADI'
Sanıkları, düzmece kazalar için 'balon' tabirini kullandı. Yapılan işlemlerin sigorta şirketi tarafından şüpheli bulunarak mercek altına alınması ise 'balon patladı' olarak ifade edildi. Sanıklardan Burcu K. sanık eşi Hakan K. ile yaptığı bir konuşmada "Mehmet'in balon patladı. Olay yerinde inceleme yapacaklar. Olay yerinde de böyle bir kazanın olmadığı çıkacak meydana" diyor. Hakan K. ise "Eee Mehmet'e söylemiştik patlayacak diye" diyor. Konuşmanın devamında Burcu K. eşine, kendisi ile görüşmeye gelecek sigorta şirketi yetkilisine nasıl ifade vereceği konusunda bilgilendiriliyor.

'KAZA' YERİNE ÇEKİCİ İLE GETİRDİLER
Polisin fiziki takibe aldığı E. Otomotiv'de akşam 22:30'da iki çekicinin beklediği anlaşıldı. Her iki çekicide de birer otomobil yüklüydü. Otomobiller tenha bir yerde çekicilerden indirildi ve kaza yapılmış gibi konumlandırıldı; fotoğrafları çekildi. Bu sırada takip yapan polisler ile çekicinin arasında da ilginç bi diyalog yaşandı. Polisler, görüntü almak için yanına gittikleri çekicine ne olduğunu sordu; aldıkları yanıt "Bayanın biri bir kaza yapmış. Önce bir araca sonra buraya çarpmış. Allahtan can kaybı yok ucuz atlatılmış" şeklinde oldu.

OTOMOBİLİ ‘PERT’ GÖSTERİ PARAYA ALDI
İddianamede iki numaralı sanık olarak yer alan Burcu K.'nın da sahibi olduğu otomobilini, kaza yapmış göstererek 34 bin TL'yi sigorta şirketinden aldığı anlatıldı. İddianamede, kurgulanan olay ile ilgili resmi ekipler ve ambulansın dahi olay yerine çağrıldığı, kargaşanın gerçekçi görünebilmesi için olay yeri kalabalık gösterildi. Olay öncesi Burcu K.'nın eşi Hakan K.'ya söylediği "Tek sıkıntı işte bu arabayı nasıl pert edecekler... Bu çok büyük araba anladın mı. Hasar olması lazım her yerinde" sözler teknik takibe takıldı. Polisin yaptığı fiziki takipte, Burcu K., otomobilini pert olmuş göstererek sigorta şirketinden para aldı, ancak ‘kaza’nın ertesi gün otomobil evlerinin önünde görüntülendi.