Durmuş SEVİNDİK- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, 'Torba Kanun' ile maliyetleri arttığı gerekçesiyle üretimi durduran özel maden şirketi, 350 madenciyi ücretsiz izine çıkarırken; ocakta kömür vagonlarını çekmede kullanılan 9 katırın bakımından sorumlu 2 seyis çalışmaya devam ediyor.
Yürürlüğe giren Torba Kanun ile maliyetlerinin yüzde 50 arttığını gerekçe göstererek üretimi durduran kentteki 22 özel maden şirketinden DE-KA Madencilik, 3 ocağında çalışan 350 işçiye ücretsiz izin verdi. 600 ile 1800 metre uzunluğundaki galerilerde kömür ve malzeme vagonlarını lokomotif gibi çekerek üretime katkı yapan 9 katırın bakımıdan sorumlu 2 seyis ise ocakta çalışmaya devam ediyor.
Şu anda üretim olmadığı için ocaklara sokulmayan ve ahırlarda dinlenmeye alınan katırlara bakan seyisler, iki vardiya halinde mesailerini sürdürüyor. Seyisler, günlük yem ve sularını verdikleri katırları belli aralıklarla maden sahasına da çıkarıp gezdiriyor.
Seyis 48 yaşındaki Ali Dinçer, katırlar sayesinde şu anda çalışmaya devam ettiğini belirterek, "Üretim durunca katırlar da boşa çıktı. Şu anda dinleniyorlar. Biz de bakımlarını yapıyoruz. Ocakta tüm işçiler ücretsiz izine çıkarıldı. Ancak biz çalışıyoruz. Üretim devam etmezse katırlarla beraber biz de işsiz kalacağız. İnşallah bir yol bulunur ve çalışmaya devam ederiz" dedi.
Şirket ortaklarından Musa Demir ise katırların 8 yıldır vagon taşıdığını belirterek, "Katırlar her mesaide görev yapıyordu. 3 aylık saman ve arpa alırız. 2 aylık yemleri mevcut. Üretime devam etmezsek katırları çayıra veya meydanlara salarız. Şu anda 35 işçimiz de ücretsiz izinde. Üretim devam etmezse onlara ve katırlara çıkışlarını vermek zorunda kalacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI