Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, ()- ORTADOĞU Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Başkanı Mahmut Şanlı, IŞİD'in Musul'a saldırmasından sonra Türkiye'nin Irak'a yaptığı ihracatın 5 milyar dolar azaldığını söyledi. Şanlı, "Irak'a ihracatın yüzde 60'ı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne, geri kalanı ise Irak'ın orta ve güney bölgelerine gönderiliyordu. Ancak, IŞİD sonrasında orta ve güney bölgelere yapılan ihracat durma noktasına geldi. IŞİD Terör Örgütü savaşı derinleştirerek Ortadoğu istikrarsızlaştırıp Kürtleri hedef alıyor" dedi.
Diyarbakır'da yönetim kurulu üyeleri ile basın toplantısı düzenleyen OSGİAD Başkanı Mahmut Şanlı, IŞİD saldırıları ile birlikte Türkiye ve bölgeden Irak'a yapılan ihracat ile çözüm süreci ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Şanlı, Türkiye ihracatının, Suriye'den sonra Irak'ın da iç savaşa sürüklenmesi ile ciddi kan kaybına uğradığını, özellikle bölgede üretim ve ihracat yapan yüzlerce şirket, bölgeye yapılan ihracatın düşmesiyle zor günler geçirdiğini söyledi. Şanlı, şöyle devam etti:
"Bölgeye mal taşıyan taşıma şirketleri ise hem güvenlik endişesi hem de talep darlığı nedeniyle kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Bilindiği üzere Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülke olan Irak'ta yaşanan iç karışıklık ve IŞİD vahşeti, bölgeye geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat yapan şirketlerin paniklemesine neden oldu. Şirketlerin paniklemesi piyasa belirsizliğini derinleştiriyor. Beklentilerle şekillenen piyasa, uzun süren bu belirsizlikleri kaldıramaz duruma gelebilir. İlk 5 ayda yüzde 11 artışla 5 milyar doları aşan Irak ihracatı, 10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u işgal etmesi sonrasında hızla gerilemeye başladı. Yaptığımız araştırmaya göre, IŞİD vahşeti sonrası Irak'a ihracatında Türkiye şimdiye kadar 5 milyar dolar kayıp etti."

TÜRKİYE IŞİD'E KARŞI OLUŞTURULAN KOALİSYONDA YER ALMALI
OSGİAD Başkanı Mahmut Şanlı, ekonominin motorlarından olan inşaat sektörünün piyasa belirsizliğinden doğan riskten en çok etkilenen sektör olduğunu, Doğu ve Güneydoğudan başta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne olmak üzere Irak'ın geneline mal satan irili ufaklı yüzlerce KOBİ'nin, mallarının elde kalması tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Demir çelik, gıda ve çimento sektörünün, üretimlerini yüzde 50 oranında kısmak zorunda kaldığını ifade eden Şanlı, şöyle konuştu: "Türkiye'nin Irak'a ihracatında merkez nokta çatışmaların uzağındaki Erbil olsa da, çatışmaların Kürt bölgesine kayması nedeniyle bölgeden yeni sipariş alınmıyor. Hesaplamalara göre, IŞİD krizinin uzaması halinde yıllık 5 milyar dolarlık ihracat gelirinin kesileceği öngörülüyor. Türkiye derhal IŞİD vahşeti karşısında tutum almalı ve uluslararası koalisyonun  içinde yer alarak IŞİD'e müdahale etmelidir. Aksi takdirde IŞİD'in Kürtler karşısında herhangi bir başarısı Türkiye için felaket olur. Çünkü, ülkemizin yeni komşusu kameralar karşısında kafa kesen bir devlet olur. Türkiye artık tercihini yapmalıdır. Özellikle şimdiye kadar 49 rehine bahanesinin arkasına sığınan Türkiye 2 gün önce rehinlerin serbest kalması ile birlikte tavrını netleştirmek zorundadır. Ya kameralar önünde kafa kesen, kadınların ırzına geçip onları pazarlarda satan IŞİD barbalarına komşu olacak ya da Malazgirt'ten başlayarak Kurtuluş savaşına kadar omuz omuza savaştığı, 1000 yıldır kardeş ilan ettiği Kürtlerle komşu olacak. Türkiye Ortadoğu'da etkin bir güç olmak istiyorsa özellikle Kürtlerle birlikte hareket etmelidir. Bu özgüveni gösterebilen bir Türkiye cari açık problemini çözebilir, dolayısıyla tutturamadığı büyüme rakamlarını Kürdistan Bölgesi üzerinden tutturabilir. Cari açık ve büyüme hedeflerinin tutturulması ekonomi üzerinden belirsizliği kaldıracak." 'TERÖR VE TERÖRİST KAVRAMI KESİNLİKLE KULLANILMAMALIDIR' OSGİAD Başkanı Mahmut Şanlı, çözüm süreci ile ilgili de konuşarak, sürecin Kürt toplumunun beklentilerine cevap verecek çok ciddi adımlar atılmasa da bir umut yeşertti bu süreç olduğunu ifade ederek, "En önemlisi çatışmanın, ölümlerin, kanın akmıyor olması toplumda iyi bir iklim oluşturdu. Politik gerginliğin ve riskin azalmasına katkıda bulunacak gelişmelerin olması, özellikle Son bir yılda bölgede gözle görülür bir hareketliliğin yaşanmasına neden oldu.  Ancak Suriye'deki iç savaş ve Rojava'ya yapılan IŞİD saldırıları, IŞİD'in Musul'u işgali ve giderek güçlenmesi Ortadoğu coğrafyasında politik belirsizliğin derinleşmesi ve akabinde çıkan savaş sonucunda Şengal'in 600 bin Ezidisi'nin göçe zorlanması bölgemizin olumsuz etkilenmesine neden oldu" dedi.
BARIŞ SÜRECİ
Barış sürecinde yapılacak olanları da anlatan Şanlı, "Öncellikle anadilde eğitim onurlu bir barışın olmazsa olmaz şartlarından biridir ve bu hak bir an önce anayasal güvence altına alınmalıdır. 2015- 2016 eğittim- öğrettim yıllı kesinlikle Kürtçe okullarla başlamalıdır. Barış sürecinin büyük mimarlarından Sayın Abdullah Öcalan'ın İmralı adasında tutulması artık mantık dışıdır. Bir an önce bulunduğu konum itibari ile şartları iyileştirilmeli ev hapsi dahil diğer seçenekler masaya yatırılmalıdır. 'Terör' ve 'terörist' kavramı kesin bir şekilde kullanılmamalıdır. Dağda savaşan insanlar için 'af' sözcüğü yerine 'toplumsal uzlaşma' kavramı kullanılmalıdır" diye konuştu.   FOTOĞRAFLI