İSTANBUL, 19 Eylül () - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) vize uygulamalarında karşılaşılan sıkıntılar ve Schengen Bölgesi'nde 6 ay süreli vizelerde uygulanan 90 günlük kalış süresi kısıtlamaları ile ilgili AB ve Dışişleri nezdinde çalışma başlattı.

UND, birçok AB ülkesinden sürücülerin, Türkiye'ye vizesiz ya da gümrük kapısından vize alarak gelebildiğini, Türk sürücülerin AB ülkelerine mal götürebilmek için vize kuyruklarında bekletildiğini belirterek, AB ülkelerinin turist muamelesi yaptığı sürücülerden her seferinde 22 farklı evrak getirmesini istediklerine dikkat çekiyor.

Vize alınması için şart olan davetiyenin, gerekçesinin AB yetkilileri tarafından da açıklanamayan bürokratik bir zorluk olduğunu belirten UND, bir AB ürününü Afganistan'a taşıyacak Türk sürücünün öncelikle Fransa'ya gidebilmek için bir davetiye bulmak zorunda kaldığını vurguluyor.

UND, ayrıca altı aylık vize alan bir sürücünün Schengen bölgesinde en fazla 90 gün kalabildiğini ifade ederek, "20 yıl önce 1.3 milyon kilometrekare olan Schengen alanı genişleyerek 4.5 milyon kilometrekareye ulaştı. Bu bölgede çalışan sürücülere 90 gün kalış yetmiyor. Dört ayda 90 günü dolduran sürücü yeni vize alabilmek için gidip evinde 2 ay beklemek zorunda kalıyor" diyor.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, pilotlar, gemi kaptanları nasıl vizesiz seyahat edebiliyorsa uluslararası taşıma yapan TIR sürücüleri de aynı şekilde muamele görmesi gerektiğini ifade ederek, "Türkiye ile AB arasında görüşmeleri süren geri kabul anlaşması çerçevesinde 'sürücüler'  işadamlarından farklı bir grup olarak tanımlanmalıdır.

(FOTOĞRAFLI)