Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Eyüp Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Sosyal Koordinasyon Merkezi işbirliğinde Akpınar Köyü’nde bir seminer düzenledi.

“Etkili ve Yetkin Ebeveynlik “ Semineri’nde Uzman Psikolog Kübra Saral, “Yaygın ebeveyn tutumları, etkili ebeveynliğin temel unsurları, kardeş kıskançlığı ve ailenin rolü, kardeş çatışması durumunda ebeveynin arabuluculuğu, akrabaların çocuk yetiştirmeye etkileri” konularında bilgiler verdi ve soruları cevaplandırdı.
Etkin ebeveynliği, kişinin çocuğu hakkında bilmesi gereken şeylerin tamamını biliyor olması olarak tanımlayan Saral, seminerde ebeveynlerin çocuklarını bir birey olarak kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Ebeveynlere, “Çocuğunuzun sosyal, duygusal, fiziksel gelişimi hakkında yeterince bilgi sahibi olun” tavsiyesinde bulunan Kübra Saral, “Çocuğunuzun sadece söyledikleri değil, hissettiklerini anlamaya çalışın. Onun göz hizasına inerek, göz teması kurun. Jest ve mimiklerle karşılık verin. Ben sana değer veriyorum, senin anlattıkların değerli mesajını verin. Onu arkadaşlarıyla kıyaslamayın” diye konuştu.

Çocukların okul başarısının arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini de ifade eden şunları söyledi: “Bazı çocuklar akademik başarı gösterir. Kimi ise sporun ya da müziğin herhangi bir dalında başarılıdır. Ancak şu bilinmelidir ki okul başarısı, başarı kriteri değildir. Onların hata yapmalarına izin verin. Hataları öğrenme fırsatı olarak gösterin. Bunu yaparken hata yaptığında hatalı davranışının yerine ne koysa daha iyi olurdu. Onu gösterin.”

Uzman psikolog, ebeveynlerin çocuklarının bakımı konusunda da işbirliği içerisinde olması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
“Çocuklarınızın önünde karar almayın. Tutarsız karar almayın. Anne babasından ayrı muamele gören çocuk, kural tanımaz, şımarık büyüyor. Birbirinize olan kızgınlığınızı, çocuk bakımında ona yansıtmayın. Hoşgörülü bir davranış sergileyin. Çocuklarınız, sizin onlara söylediklerini değil, davranışlarınızı örnek alırlar.”