Ferah IŞIK/DENİZLİ, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, cumhurbaşkanının ilk  turda seçileceğini iddia etti.
Kent merkezindeki Bayramyeri Camii'nde Cuma Namazını kılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ardından tarihi Kaleiçi Çarşısı'nda esnafı ziyaret etti. Bakan Zeybekci, esnafla çay içip sohbet ettikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Zeybekci, şunları söyledi:
"Cumhur, ilk turda çok iyi bir oranla başkanını seçecek. Türk demokrasisi için önemli bir olay. İlk kez halkın oyuyla cumhurbaşkanı seçilecek. Türkiye, demokratik ve siyasi devlet yapısı anlamında önemli bir dönüm noktasına giriyor. Türkiye, yürütmenin ve icranın başında halkın seçtiği güçlü bir cumhurbaşkanı ile yeni bir döneme giriyor. Yeni döneme ve sisteme uygun düşecek yeni bir anayasa gerekiyor. Temsilde adalet, yönetimde istikrarı yoğun şekilde yaşatan, bir sistem geliyor. Bu, Başkanlık sistemi, çift parlamentolu sistem olabilir. Muhalefetin iktidar olamama yok olma korkusu da ortadan kalkacak. Yeni sistem, muhalefetinde iktidar olma ihtimalini arttıracaktır. Birinci turda Türkiye, cumhurbaşkanını seçecek ve yeni anayasa tartışmaları hızlı bir şekilde başlayacak."
ARJANTİN'İN İFLASI DÜNYA EKONOMİSİNİ ETKİLEMEZ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle yaptığı görüşmelerden sonuç alamayan ve iflas eden Arjantin ile ilgili de yorumda bulundu. Arjantin'in iflasının dünya ekonomisini etkileyemeyeceğini belirten Bakan Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Arjantin yaklaşık 30 yıldır üçüncü kez ödeme güçlüğü içine girdi. Arjantin maalesef kamu maliyesi anlamındaki disiplinsizlikten dolayı bu tatsız olayı yaşadı. 1.3 milyar dolar gibi küçük bir rakamdan dolayı iflas etti. Bir ülkenin böyle bir noktaya gelmesi üzücü, ama krizin çok derin olduğunu düşünmüyorum. Kısa sürede yaralar sarılır. Dünyaya da olumsuz etkisi olmayacaktır. Ancak, ABD'deki büyüme oranlarının ikinci çeyrekte yüzde 4 seviyesine çıkması ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarıyla ilgili faizleri arttıracağı yönündeki beklentileri hızlandırmasının dünya ekonomilerinde etkilerini göreceğiz. Bunun da Türkiye'ye olumsuz etkisi olmayacak. Türkiye, finansal darlık yaşamayacak. AB Merkez Bankası'nın açıklamaları ve tavırlarından da bunu anlıyoruz."
İHRACATTAKİ DURAĞANLIĞIN NEDENİ IRAK
Temmuz ayı ihracat rakamlarının geçtiğimiz yılın Temmuz ayı rakamlarına göre hemen hemen aynı olduğunu vurgulayan Bakan Nihat Zeybekci, durağanlığın nedeninin Irak'taki gelişmeler olduğunu söyledi. Zeybekci, "Temmuz ayı ihracat rakamları geçtiğimiz yılla hemen hemen aynı. Yüzde 6 seviyesinde yılın ilk 7 aylık döneminde artış var. Ancak, Irak'ta yaşanan gelişmeler nedeniyle yüzde 46 oranında Temmuz ayında azalma var. Bunu ertelenmiş talep olarak görüyoruz. Önümüzdeki aylarda Irak'ta durumun stabil hale gelmesi ve netleşmesi, güvenlik anlamındaki sıkıntıların ortadan kalkmasıyla satışlarda artış olacaktır. Faizlerin aşağılara çekilmesiyle ilgili beklentilerimiz devam ediyor. Merkez Bankası'nın aşağı yönde faiz hareketi yapması, piyasaları olumlu yönde etkileyecektir. İç piyasadaki daralma, parasal rahatlama ile desteklenmelidir. Yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde yüzde 10 ihracat artışı, yüzde 4'lük büyüme, cari açıkta azalma olacak. Beklentilerimizin üzerinde ekonomik gelişmeler olacak" dedi. Bakan Nihat Zeybekci, esnaf ziyaretinin ardından Balıkesir'e hareket etti.

FOTOĞRAFLI