İZMİRLİ Lions kulüplerin üyeleri, Soma'daki maden faciasında 11 kişiyle en fazla kaybı yaşayan İzmir'in Kınık İlçesi'nin mahalleye dönüştürülen Elmadere Köyü'nde eğitimden sağlığa çeşitli konularda detaylı bir çalışma yaptı. Elmadere'nin eksikliklerini belirleyen Lionlar, sosyal sorumluluk kapsamında çeşitli projeler hazırladı. Elmadere'yi ziyaret ederek projeleri anlatan İzmir 118 R-1 Kesime bağlı 13 kulüp yöneticisi ve üyeleri, ailelerle de bir araya geldi.


İzmir'in Mimar Sinan Lions Kulübü, Kahramanlar Kulübü Lions Kulübü, Urla 2000 Lions Kulübü, Yamanlar Lions Kulübü, Agora Lions Kulübü, Alsancak Lions Kulübü, Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü, Damlacık Lions Kulübü, Pasaport Lions Kulübü, Cyber Lions Kulübü, Bostanlı Lions Kulübü, Göztepe Lions Kulübü, Mersinli Lions Kulübü ve Teos Lions Kulübü'nün oluşturduğu 118 R-1 Kesime bağlı Lions yöneticileri ve üyeleri, Soma'daki maden faciasına en fazla kaybı veren Kınık'taki Elmadere Köyü'nü ziyaret etti.

ÖNCELİKLE İHTİYAÇLAR BELİRLENDİ

Aile ziyaretleri öncesi çalışmalar hakkında bilgi veren 118- R 1'inci Kesim Başkanı Hayri Tuna Yükselen, "Altı ay önce ilk olarak mahallede yaşayan 90 aile 14 lions kulübü arasında paylaştırıldı. Bu ailelerin profili çıkarılıp başta sağlık olmak üzere tüm problemleri belirlendi. Öncelikli olarak Çınarlı'daki 10 ailenin bir kilometre öteden sırtlarında taşıdığı su sıkıntısı, İZSU kanalıyla çözülmesi için çalışma başlatıldı. Yaklaşık 15 gün sonra su sıkıntısının çözülmesi bekleniyor" dedi.

HEDEF GELİR DÜZEYİNİ YÜKSELTMEK

Elmadere'nin gelir düzeyini artırmak için köyün merasında toplu keçi çiftliği kurma kararı alındığını belirten Yükselen, "Burada yetiştirilen Kıl keçilerini, süt verimi yüksek Saanen keçileriyle ıslah ederek üretilecek süt ve yoğurtların; Lion'lar aracılığıyla büyük hipermarketlere satışının yapılması hedefleniyor. Süt ve yoğurt üretimi için oluşturulacak kooperatifle her aileye üç arı kovanı sağlanabilmesi için Uluslararası Lions Kulüpler Birliğinden destek alındı. Kınık Halk Eğitim merkezi aracılığıyla Elmadere'li ailelere arıcılık kursu açılacak. Kurs bitiminde üçer arı kovanı, ailelere teslim edilecek. Maden Yüksek mühendislerinden oluşan Lions Komitesi, madende çalışan 30 Elmadereli çalışana kurs verip, bunların çalıştığı iş yerlerinde daha yüksek maaşla usta olarak çalışması sağlanacak" diye konuştu.

ELMADERE'DE 45 GÜNDE BİR SEMİNER

Önümüzdeki 11 Ocak tarihinde doktor ve yüksek hemşirelerden oluşan bir ekibin Elmadere'yi ziyaret edeceğini söyleyen Yükselen, "Sağlık ekibi, cem evinde köylü kadınlara 'Ana ve Çocuk Sağlığı' adlı seminer verecek. Psikiyatri uzmanları ile psikologlardan oluşan heyet, aynı tarihte maden faciasında hayatını kaybeden 11 kişinin ailelerine seminer verecek. Bu seminerler 45 günde bir olarak sürekli tekrarlanacak. Kısacası Elmadere Köyü, bir Lions köyüdür" diye konuştu.

AİLELERİ ZİYARE ETTİLER

Açıklamanın ardından 45 kişilik grup, aile ziyaretleri için mahalleye dağıldı. Lionlar yanlarında getirdiği hediyeleri, ailelere dağıttı. İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Derneği üyeleri, Tülay Uslu ve Erhan Uslu çiftine konuk oldu. Kulüp üyeleri, Uslu çiftinin elleri ve kollarında balığın pullarını andıran 'iktiyonist' adlı kalıtsal bir cilt hastalığına sahip ayrıca saçları dökülen kızları Sinem Uslu (9) ve ablası Didem Uslu'ya (10) tablet bilgisayar hediye etti.

Mimar Sinan Lions Kulübü Başkanı Semra Lale ve üyeleri de Nihat Kilinç'ın evine konuk oldu. Nihat Kilinç, "Astım hastası kızım 17 Kasım'da rahatsızlandı. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılan kızımla Lions üyeleri yakından ilgilendi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi. Muhtar Durmuş Yıldırım'ı ziyaret eden 118 R 2'inci kısım Başkanı Mehmet Yeğen, bilgisayar hediye etti. Durmuş Yıldırım, "Tüm misafirlere bizleri kardeş aile seçtikleri için ve mahallemize yaptıkları için teşekkür ediyorum" diye konuştu. Ziyaretlerin ardından çalışmalarının süreceğini vurgulayan Lionslar, mahalleden ayrıldı.