Yönetmenliğini Halit Refiğ, Okan Uysaler ve Suha Arın gibi Türk Sineması'nın değerli isimleriyle çalışan İsmet Arasan'ın, yapımcılığını ise Tek Rumeli Tv Yönetim kurulu başkanı ve Rumeli Grup Başkanı Atilla Baykal'ın üstlendiği belgesel sinemanın galası, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı. Çok sayıda kişinin davetli olarak katıldığı Gala Öncesi

Rumeli’nin güçlü sesi Ekrem ,Rumeli türkülerinin ve şarkılarının seslendirildiği galaya, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetli katıldı.

Daha sonra konuşmalara geçildi. Filmin yönetmen İsmet Arasan, bir filmin

Hayal ürünü olduğunu ifade etti.

Rumeli Grubu genel Sekreteri ,Tarihçi Yıldırım Ağanoğlu,Film hakkında gereken bilgileri aktardı.İlhan Eminin ardından Filmin Yapımcı Atilla Baykal söz aldı. Baykal,Makedonya'dan gelen misafirlerle, kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür ederek, belgeselin kültürel bir etkinlik olduğunu söyledi. Türkiye'ye göç edenler ile Balkanlar'da kalan kardeşleri bir araya getirebilmek ve kültürlerini yeni nesillere aktarabilmek için çalıştıklarını kaydeden Baykal, bu konuda Rumeli Grubu'nun da üzerine düşeni yaptığını bildirdi. Balkanlar ile Türkiye arasında köprü olduklarını anlatan Baykal, "Balkanlar ile Türkiye'yi birleştirdik. Balkanlar ile Türkiye artık bir bütün olacaktır" ifadelerini kullandı. Baykal, kültürel ve sosyal faaliyetlerde kendilerine ve bölgeye desteklerinden dolayı Bayrampaşa Belediye Başkan Atilla Aydıner ile diğer yerel yöneticilere teşekkürü borç bildiğini söyledi.

"BALKANLARIN KALBİNDEKİ SAHNE" NİN KONUSU

Film, "Türkiye dışında, sahnede Türk dilini yaşatan en uzun ömürlü kültür ocağı" olarak bilinen 64 yıllık Makedonya Türk Tiyatrosu'nu konu alıyor. Yönetmenliğini İsmet Arasan'ın, yapımcılığını Rumeli Grup Başkanı Atilla Baykal'ın üstlendiği belgesel film, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te çekildi.Filmde, İlhami Emin, Müşerref Lozana, Selahattin Bilal, Branko Stavrev, Yücel Erten, Mustafa Yaşar, Sema Ali Erol, Güner İsmail, Risto Stefanovski, Firdaus Nebi, Filiz Ahmet, Atilla Klinçe ve ElyasaKaso gibi isimlerle yapılmış röportajlar ve döneme ait bir arşiv çalışması yer alıyor. Film, Makedonya Türk Tiyatrosu'nu konu alan ilk belgesel film olma özelliği de taşıyor.