POLSAN üyesi polislere KÖTÜ HABER..Maliye Bakanlığı, 93 bin polis üyesi olan Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na (POLSAN) 200 milyon liralık vergi cezası kesmeye hazırlanıyor.

7 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında başlatılan paralel yapı soruşturması, yaklaşık 93 bin polisin üye olduğu POLSAN’ı da vurdu.

Geçtiğimiz hafta yapılan olağanüstü kongre ile tüm yönetimi değişen POLSAN’a, Maliye Bakanlığı da kıskaca aldı. Yapılan 
vergi incelemesi sonucunda yaklaşık 200 milyon liralık bir vergi cezasının kesilmesi gündemde. Bu durumda mali açıdan zor günler geçiren POLSAN’ı, Maliye’nin dolaylı olarak el koyması riski ortaya çıkacak. Bu da 93 bin polisin Pirimlerini riske atacak.

İLK OPERASYON POLSAN’A


Kamuoyunda, Emniyet’in “OYAK”ı olarak bilinen Polis Bakım ve Yardım Sandığı, paralel soruşturma kapsamında operasyon yapılan ilk kurum oldu. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın talimatı ile ilk etapta sandığın hesapları ile ilgili inceleme yapıldı.

O İSİMLER KOZMİK ÇALIŞMA GRUBU'YLA ANILIYORLAR

Mülkiye müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, hesaplarda usulsüzlük olduğuna ilişkin rapor hazırlandı. Rapor çerçevesinde geçtiğimiz hafta POLSAN’ın olağanüstü genel kurulu yapıldı.

Kurulda sandığın yönetimi tamamen değişti. Sandığın tepe yönetimine ise Mustafa Gülcü, Memet Akdeniz, Zeki Çatalkaya, Bülent Kantar, İbrahim Demirel, İrfan Tomruk, Rıza Şahin ve Seylan Demir getirildi. Söz konusu isimlerin bazılarının Kozmik Çalışma Grubu ile anılması dikkat çekti.


SIRADA VERGİ CEZASI VAR

Parelel yapı soruşturması çerçevesinde POLSAN’ın hesaplarına ilişkin de vergi incelemesi başlatılmıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı üzerine gerçekleştirilen inceleme son aşamaya geldi. Kurumlar vergisi yönünden yapılan incelemede yaklaşık 50 ile 70 milyon lira arasında bir vergi kaybı tespit edildi.

Gecikme zammı ve vergi cezaları ile birlikte tutarın 200 milyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Buna göre, POLSAN’a önümüzdeki günlerde yaklaşık 200 milyon liralık bir vergi cezasının tebliğ edilmesi söz konusu olacak. Bu da, Polsan’ın mali açıdan zor durumda kalmasına yol açacak.


Maliye Bakanlığı kaynakları, mali açıdan zor durumda bulunan Polsan’ın 200 milyon liralık bir vergiyi ödeyebilecek kapasitede olmadığını bildirdiler. Bu durumda bakanlık içinde konuşulan senaryoya göre, sandığın ortağı olduğu şirketlerin hisseleri üzerinde ihtiyati haciz kararı alınacak. Bu da, sandığın bağlı şirketlerinin dolaylı olarak Maliye Bakanlığı’nın kontrolüne geçmesini sağlayacak. Bu esnada, şirket hisselerinin satılarak vergi alacağının tahsil edilmesi de gündemde bulunuyor.

AFTAN YARARLANAMAYACAK

POLSAN’a önümüzdeki günlerde tebliğ edilmesi planlanan vergi cezası, TBMM gündeminde bulunan torba yasadaki vergi affından yararlanamayacak. Çünkü söz konusu düzenlemede, aftan 30 Nisan’a kadar kesinleşen vergi borçlarının yararlanması öngörülmüştü. POLSAN’a verilecek cezanın tarihi 30 Nisan’dan sonraki bir tarih olacak. Dolayısıyla, POLSAN vergi affından yararlanamayacak.

10 ŞİRKET BULUNUYOR

Maliye Bakanlığı’nın POLSAN’a yönelik hazırladığı vergi cezası, 93 bin polisin piriminin de riske girmesine yol açacak. Bunun yanında, POLSAN’ın halen 10 şirketi bulunuyor.

Söz konusu şirketler arasında Elmacık Su, Ankara Sigorta gibi işletmelerde var. Sandık, OYAK’taki sistem ile aynı şekilde çalışıyor. Üyelerinden yaklaşık 150 lira aylık aidat topluyor. Bu aidatlar emeklilik halinde üyelere ödeniyor. Veya toplanan aidatlar ile üyelere düşük faizli kredi kullanma imkanı sunuluyor.

(Kaynak: Taraf)