İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar ile kimi tutuksuz sanıklar katıldı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın büyük salonunda yapılan duruşmaya çok sayıda izleyicinin katılması nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Hanefi Avcı, tahliye talebinde bulunduktan sonra duruşma salonundan ayrıldı.

Bazı sanıkların avukatı Ercan Kanar da delil olarak kullanılamayacak şeylerin dosyaya konulduğunu, dosyaya giren Devrimci Karargah örgütüne ilişkin MİT raporunun yanlı, asılsız ve dedikodudan ibaret olduğunu savundu.

Kanar, MİT raporunun dosyadan çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Nurettin Ak, önceki duruşmada bu davayla birleştirilmesine karar verilen dava dosyasının 14'ü tutuklu 16 sanığının ifadesinin alınacağını belirtti.

Bu dava dosyasıyla birleştirilen dosyanın tutuklu sanıkları Mehmet Güneş, Ersin Sarıçam, Ağca Kaya, Onur Erkut, Tamer Taş ve Emral Pamuk savunmalarını yaptı.

Tutuklu sanıklardan Tamer Taş, 8 aydır tutuklu olduğunu ve bunun gerekçesini bilmediğini kaydederek, ''polis ve savcı işbirliğiyle hazırlanan iddianameyi reddettiğini'' söyledi. Taş, tahliyesini talep etti.

Savunma yapan diğer tutuklu sanıklar Mehmet Güneş, Ersin Sarıçam, Ağca Kaya, Onur Erkut ve Emral Pamuk da tahliye edilmelerini istedi.

Bu sanıklardan gazeteci Mehmet Güneş, savunmasının sonunda Adnan Yücel adlı şairin dizelerini okudu. Bu sırada duruşma salonunda bulunan izleyiciler de Güneş'e eşlik etti. İzleyiciler daha sonra slogan atarak, sanıklara alkışlı destekte bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Nurettin Ak, kalan sanıkların savunmalarının alınması için duruşmayı yarına erteledi.

İDDİANAMEDEN


Dava dosyasındaki 4 ayrı iddianamede, tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, ''Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım'', ''yargı görevini yapanı etkileme'', ''soruşturmanın gizliliğini ihlal'', ''terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme'', ''ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeniyle 6136 sayılı yasaya muhalefet'' ve ''zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme'' suçlarından toplam 23 yıl 4 ay ile 51 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Hanefi Avcı'nın kullandığı telefon hattının sahibi olduğu öne sürülen Nejdet Kılıç'ın, ''Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak'' ve ''6136 sayılı yasada belirlenen bıçakları izinsiz bulundurmak'' suçlarından 9 ile 18 yıl arasında hapse çarptırılması talep edilen iddianamede, diğer sanıkların da 9 ay ile 300 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması öngörülüyor.

Dava dosyası, son olarak, ''Devrimci Karargah terör örgütü üyesi oldukları'' iddiasıyla yargılanmaları istenen 14'ü tutuklu 16 sanıkla ilgili açılan dava dosyasıyla birleştirilmişti.