Her şey dâhil sistemi konaklama, yeme-içme ve ulaşım gibi faaliyetlerin içine girdiği ve tek bir fiyattan satıldığı bir sistem olarak bilinir ve artık günümüzde özellikle Türkiye’ye gelen turistlerin tercih sebebidir. Çünkü her şey dâhil sistemi kişilere ucuz tatil imkânı sunar. 
Peki, bu sistemin turizme ne gibi etkileri vardır?
Bu sistem otelcilik sektörü için yararlı, fakat bölge turizmi için zararlı olabilir. Neden? Oteller turistlere sundukları her şey dâhil imkânıyla turistleri ellerinde tutarlar. Hal böyle olunca bölge esnafı, restoranlar, taksiler, müzeler, oto kiralama şirketleri…vb sektörler yeterince para kazanamazlar. Çünkü turistler hemen hemen ihtiyaçlarının tümünü kaldıkları otellerde karşılarlar. 
Turizmin 33 tane alt sektörü etkilediği biliniyor. Her şey dâhil sistemiyle bu alt sektörlerin nasıl olumsuz etkileneceğini siz düşünün artık. 
Eğer turist tatili boyunca kaldığı yerden dışarı adımını atmaz ise turizmin yapılmaya çalışıldığı bölge ve bölge halkı nasıl kalkınabilir?
Son yıllarda “Sürdürülebilir Turizm” kavramı ön plana çıkıyor. Turistleri tabir-i caizse otellerde hapsederek “Sürdürülebilir Turizm” nasıl yapılabilir? Çünkü turizmin temeli insandır ve turizm insanlarla gerçekleşir. Yani her şey dâhil sistemi “Sürdürülebilir Turizm”in yapılmasını da engelleyebilir.
Olaya bu açıdan bakıldığında her şey dâhil sisteminin turizme değil, otelcilik sektörüne faydalı olduğu görülür.  Zira otelciler milyon hatta milyar dolarlar harcayarak otel yatırımı yapıyorlar. Bundan dolayı da kendi ceplerini düşünüyorlar. Fakat eğer turizm yapılıyorsa ve turizmin ülke ve bölge ekonomisine büyük katkıları olduğu düşünülüyorsa otellerin turizmi sadece kendi çıkarları için kullanmaması gerektiğini düşünüyorum. 
Siz de bir düşündüğünüzde her şey dâhil sisteminin biraz da çıkara dayandığını görebilirsiniz.
Saygılarımla…