Türkiye’ye ve Türk dünyasına Karaçöp’ü ve Borçalı’yı daha yakından tanıtmak adına bir konferans düzenlenmiştir.Türkiye’nin İstanbul şehrinde düzenlenmiş Karaçöp–Borçalı konferansı hakkında Bakü’de ünlü ‘Yeni Sözçü’ gazetesi bahsetmektedir. Bu konferans teşkilatçısı Hakim Zebarlar’ın ve onun yardımcıları sayesinde olmuştur.Burada maksat Azerbaycan Gürcistan ve Türkiye arası dostluk köprüsünü kurmakla birlikte , Azeri- Gürcü dostluğundan bahsedilmesi olmuştur. Borçalı’yı Türk dünyasına tanıtmak adına geçirilen bu konferansda Türkiye , Gürcistan (Borçalı –kvemo kartli ), Rusya(Sibirya) ve Azerbaycan (Bakü)’den birçok tanınmış şahıslar da vardı.

Bu şahıslar Yazıcı Neriman Abdülrahmanlı, Şair Eflatun Keşeli, Aşık Ziyeddin Keşeli , Terekeme Karapapak Türkleri Kültür ve Sanat derneğ’inin başkanı Engin Aybirdi , Yrd.doç.dr Celil Nebiyev, İnşat saha reisi Mesim İsmailov , Hakim Zebarlar ve Arzuman Orucov’un konuşmaları ile bitti. Burada Borçalı’ya dair birçok konuya değindiler. Borçalı’dan birkaç Aşık Şenlik, Türkolog Valeh Hacılar ve Gazeteci Rafik Hümmet gibi tanınmış şahısların adından bahsedildi.

Hakim Zebarlar sıkca Borçalı’nın tarihinden bahsetti. Bu halkın Gürcü halkı ile iç içe yaşamında hiç bir ayrımcılık olmadığını belirterek konuştu. Özellikle her zaman Gürcü halkı ile birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Daha sonra Şair Eflatun Keşeli konuşma sırası alarak kendi şiirleri ile açılım yaptı. Türkçülük’den ve Borçalı’dakı son durumlarından bahsetti. Yine bir başka dostluktan bahseden Neriman Abdulrahmanlı oldu. Neriman Abdulrahmanlı Karaçöp köyü ile ilgili görülmesi gereken işlerden bahsetti. Daha sonra Aşık Ziyeddin Karaçöp ve Türkçülük şarkısını okudu. Celil Nebiyev de aynı zamanda gençlere önemli çağrılarda bulundu. ‘’ Her zaman nerede olsak da bu yerleri olduğu gibi temsil etmeyi başarmalıyız ’’ dedi .


Yine Borçalı gençlerine hitabı Mesim İsmailov etti. ‘’ Gürcistan devletini desteklemeliyiz ’’ diye konuştu. Tüm herkes dostluk, birlik ve beraberlikten bahsetti. Karaçöp’un, Borçalı’da ve Gürcistan’da önemli yerlerinden konuşuldu.Halk için önemli olan ve yapılması gereken işler Gürcistan devletinden talep edildi. Her zaman böyle konferanslarda Azerbaycan ,Gürcistan ve Türkiye dostluk köprüsü namına yapılması gereken işleri ön planda tutulacaktır.