Bülent DİKTEPE/SAFRANBOLU(Karabük), () - KORUMA altındaki tarihi ev konaklarıyla Osmanlı mimarisini yaşatan Karabük'ün tarihi ilçesi Safranbolu'nun, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınışının 20'nci yılı kutlandı.
Kazdağı Meydanı'ndaki ilk kutlamada, hazırlanan 20'nci yıl logosunun açılışı yapıldı. Ardından tarihi Cinci Han'daki etkinliğe geçildi. Burada konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, koruma ve yaşatma bilincinin her gün yükseldiğine işaret etti. Yılmaz, şöyle dedi:
"Türkiye'nin her tarafında belediye başkanı arkadaşlarım bu değerlerin açığa çıkarılmasıyla ilgili heyecan duyuyorlar. Birçok belediye başkanı ilinde, ilçesinde bu değerleri gün yüzüne çıkarmak için bir mücadelenin içerisinde. Bundan 10 sene öncesinde bu yoktu. Ondan da 10 yıl öncesinde bu tür değerleri yıkarak onların yerlerine yeni bir şey yapmak marifet sanılıyordu. Kat ettiğimiz mesafenin çok büyük olduğuna inanıyorum. Ama yine de yapacak çok işlerimizin olduğunu biliyoruz."
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun da bir şehrin nasıl oluştuğu, diğerlerinden nasıl farklılaştığını anlamak için Evliya Çelebi'yi iyi okumak gerektiğini söyledi. Evliya Çelebi'nin kıstasları çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu ve bunların büyük kısmının Safranbolu'ya uyduğunu ifade eden Dursun, "İnşallah uymaya da devam eder" dedi.

FOTOĞRAFLI