2015 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda 'Belam' (Dinden dönen) tartışması yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, kürsüde Diyanet İşleri Başkanlığı'nı eleştiren sözlerinin bittiği sırada AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak'ın Özkes'e 'dinden dönen' manısına gelen 'Belamsın' dediği duyuldu. Bu sözlere çok sert tepki gösteren Özkes, kürsüyü yumrukladı.

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı oturuma 15 dakika ara verdi. Bu sırada kürsüdeki Özkes, Ak Parti sıralarına doğru bağırmaya başladığında CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve diğer milletvekilleri sakinleştirerek yerine oturttu. Tartışmada bahsi geçen Belam'ın, Hz. Musa döneminde yaşamış, büyük bir alimken daha sonra dinden dönen Belam-ı Baura olduğu öğrenildi. TBMM 2015 yılı bütçe görüşmelerinde söz alarak kürsüye çıkan İhsan Özkes, geçtiğimiz haftalarda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Din Şurası'nı eleştirerek başladı. Özkes, "Neredeyse din şurası, kin şurasına dönüştürülmüştür. Atatürk'ün kurduğu Diyanet'in düzenlediği bu toplantıda Atatürk şükranla anılması gerekirken o döneme dair haksız eleştiriler yapılmıştır. Maalesef Diyanet organizesindeki toplantılar iktidara çanak tutar hale gelmiştir" diye konuştu.

Ak Parti hükümetinin camileri propaganda yapmak için kullandığını belirterek, bu konuda bazı fotoğraflar gösteren Özkes, "Başbakan Davutoğlu, camileri propaganda merkezi yapmak için mi Diyanet'i doğrudan başbakanlığa bağladı? Kayseri Tavas ilçesi protokol masası kuruluyor cami mihrabına kurulan kürsüden belediye başkanı propaganda yapıyor. Üsküdar'da ilçe başkanı seçilen bir kişi cami duvarına pankart asıyor Allah 'mescitler Allah'ındır' buyuruyor ama iktidar camileri seçim bürosuna çeviriyor" dedi.

DİYANET 24 YIL SONRA IŞİD'LE NEDEN AYNI AMBLEMİ KULLANDI

Ardından IŞİD ile ilgili iddialarını sıralayan Özkes, "Çanakkale Bayramiç Kaykılar köyü imamı IŞİD saflarında savaşmaya gidiyor. Diyarbakır Kayapınar din görevlisi IŞİD'e destek hutbesi okuyor. 25 yıldır Kutlu Doğum Haftası düzenleyen Diyanet 24 yıldır bu amblemi kullanmıyor ancak IŞİD'in ortaya çıktığı 2013 yılının kutlu doğum haftasında bu amblemi kullanıyor. Amblemin kullanılma zamanlamasına dikkat çekmek istiyorum" dedi. Bu sırada da kullanılan amblemin fotoğrafını gösterdi. Diyanet'in de, bahsi geçen kutlu doğum haftasında IŞİD'in de bayrağında kullandığı Hz. Muhammed'in mührünü kullandığını hatırlattı.

2015 BÜTÇESİNDE NEDEN HİÇ ALEVİ KELİMESİ YOK

Ardından Alevilerle ilgili eleştirilerini anlatan Özkes, "Diyanet Başkanı aşure gününe dedeleri davet ederek Diyanet bütçesindeki Alevilerin hakkının sadece aşure yedirmek olarak mı görüyor? Diyanetin 2015 bütçe tasarısında ne bir Alevi kelimesi ne bir Caferi kelimesi ne de bir Cemevi kelimesi geçiyor. Alevilerin Allah'ı aynı Allah değil mi, kitabı aynı kitap değil mi, peygamberi aynı peygamber değil mi, ehli beyt ehli beyt değil mi? Nedir bu Alevilere yapılan haksızlık ve zulüm. Müslümanlıkta hak yeme yoktur demokraside insan haklarına saygı vardır. Cemevlerine yasal statü verilmelidir" şeklinde konuştu.

DİYANET 20 ARALIK'TA RÜŞVET HUTBESİNİ KALDIRDI

Özkes ardından sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah Kuran'da hırsızın elini kesin buyuruyor. Peygamber efendimiz hırsızlık yapan kızım Fatıma bile olsa elini keserim buyuruyor. Diyanet başkanı ise 'hırsızlık kötü birşeydir ama maneviyatı çalmak çok daha kötü şeydir' diyerek İslam tarihinin en talihsiz fetvasını veriyor. Hırsızlık, yolsuzluk, rüşvetin, devlet malını aşırmanın, yalanın, iftiranın zulmün, şiddetin adeta meşrulaştırıldığı nevzuhur paralel bir din oluşturuluyor. Allah'ın dini iktidarın inhiraflarına göre uyarlanmaya çalışılıyor. 17 Aralık operasyonu nedeniyle 20 Aralık 2013'te okunacak rüşvetle ilgili hutbeden vazgeçiliyor. Hutbede 'rüşvet alan da veren de melundur' hadisinin söylenmesi engellendi. Camilerde bir yıldır hırsızlık, yolsuzluk, kul hakkı yemek, devlet malını aşırmak gibi konularda ayet ve hadislere adeta sansür uygulanıyor. Müslüman geleneğine göre hediye adı altında alınan rüşvettir hıyanettir. Rüşvete hediye diyen Müslüman olamaz. Bakara makara demek küfürdür. Harama haram hırsıza hırsız yolsuza yolsuz israfa israf denilemiyorsa iktidar korkusu Allah korkusuna galebe çalıyorsa din özgür değildir, din vesayet altına girmiştir.

KÜRSÜYÜ YUMRUKLADI

Haram parayla Hac yapmayı Allah'ın kabul etmeyeceğine dair bir hadisi okudum diye eski bir bakan beni mahkemeye verdi. Aslında mahkemeye verilen ben değilim. Ben sadece hadisi naklettim. Aslına dava edilen hadisi şeriftir Hz. Muhammed'in ta kendisidir." Özkes, 2011 yılında hac hesaplarında yapıldığı iddia olunan 14 milyon 500 bin Suudi Riyali değerinde yolsuzlukla ilgili verdiği soru önergesinin de 33 aydır beklediğini ve cevaplanmadığını söyledi. Özkes, ayrıca "AKP'in bir milletvekili 'eşcinseller de imam olacaklarsa imam olurlar' fetvası veriyor. Şayet bunu bir CHP'li kazara söylemiş olsaydı neler olur?" diye sordu. Özkes ardından konuşmasını sonlandırdı. Bu sırada kürsünün hemen yanında Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ile yan yana oturan Ak Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak'ın, Özkes'i 'Belam'sın' dediği duyuldu. Bunun üzerine çok öfkelenen Özkes, kürsüyü yumrukladı ve 'Belam diyenin kendisi Belam'dır" diye cevap verdi. Özkes'i CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve diğer CHP'li milletvekilleri sakinleştirdi ve oradan uzaklaştırdı.