Açıklamada tasarı 'Alelacele ve acemice hazırlanmış gayrı ciddi' diye tanımlanırken, "ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, oy çokluğuyla kabul etmek suretiyle, konum, yetki ve sorumluluk alanını aşan bir tasarrufta bulunmuştur" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, alelacele ve acemice hazırlanmış gayrı ciddi bir karar tasarısını (S.Res.410) oy çokluğuyla kabul etmek suretiyle, konum, yetki ve sorumluluk alanını aşan bir tasarrufta bulunmuştur. Tarihi ve hukuku çarpıtan bu siyasi istismar çabasını reddediyor, peşin hükümlü ve hukuki temelden yoksun sözkonusu girişime öncülük edenleri şiddetle kınıyoruz. 

İnsanlığa çok büyük acılar yaşatan Birinci Dünya Savaşı sırasında cereyan eden trajik 1915 olaylarına ilişkin adil bir hafızaya, bu ortak tarihin sahipleri olan Türkler ve Ermeniler tarafından birlikte diyalog ve empati yoluyla nasıl ulaşılabileceği yoğun biçimde ve her yönüyle esasen irdelenmektedir. Ortak Tarih Komisyonu kurulması‎ önerimiz bu çerçevede hala gündemdedir. 

Önümüzdeki dönemde, ABD Kongresinin, bu gibi yapıcı olmayan girişimlerle Türkiye-ABD ikili ilişkilerine zarar vermek yerine, mevcut konjonktürde her zamankinden daha fazla önem arz eden tarihi ittifak ve ortaklığımızı pekiştirmeye yönelik çabalar içinde olması; bu ve benzer karar tasarılarının yasama gündemi içinde daha ileriye götürülmemesi önem taşımaktadır."