Başbakan Tayyip Erdoğan'ın işte Türkiye'nin yeni başbakanı olmaya aday Ahmet Davutoğlu'nun hayatı ve bilinmeyenleri...

4 YAŞINDA ANNESİNİ KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı yeni Ak Parti Genel Başkan ve Başbakan adayı Ahmet Davutoğlu, 1959 yılında Konya'nın Torosların zirvesindeki Taşkent İlçesi'nde dünyaya geldi. 4 yaşındaki iken annesi Memnune hanım öldü. Kunduracılık yapan babası Mehmet Duran Davutoğlu, yeniden evlendi. Bunun üzerine Davutoğlu, üvey annesi Sefure Davutoğlu'nu öz annesi gibi benimsedi. Mehmet Duran Davutoğlu, ilk eşinin ölümünden sonra ise ailesini alıp İstanbul Fatih'e yerleşti. Ahmet Davutoğlu, ilkokul 4'üncü sınıfa kadar Hacı Süleyman Bey İlkokulu'nda öğrenim gördü. Bahçelievler'e taşınınca ilkokulu orada bitirdi. İstanbul Erkek lisesi'nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktorasını yaptı.

Malezya International Islamic University'de çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimi Bölümünü kurdu ve başkanlığını yürüttü. Doçentlik unvanını aldı ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi oldu. Silahlı Kuvvetler ve Harp Akademilerinde ders verdi.

ABDULLAH GÜL İLE TANIŞTI

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 1980'li yıllarda tanıştı ve dostlukları ilerledi. Abdullah Gül'ün 2002 sonrasında başbakan olarak hükümet kurmasıyla, Davutoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı olarak göreve başladı. Gül'ün önerisi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de onayıyla büyükelçilik ünvanını aldı. Gül'ün Başbakanlığı Erdoğan'a devretmesinden sonra da görevine devam etti. 60'ncı Hükümette Dışişleri Bakanlığı'na atandı. Ak Parti'den 24'üncü dönem Konya Milletvekili olarak seçildi. 61. Hükümette Dışişleri Bakanlığı görevi yeniden üstlendi.

AİLE HAYATI

Ahmet Davutoğlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Sare Davutoğlu ile 1984 yılında evlendi. Davutoğlu çiftinin, Sefure, Meymune, Hacer Bike ve Mehmet adında dört çocuğu var. En büyük kızı Sefure, Yıldız Holding'in kurucusu Sabri Ülker'in 3. torunu Ahmet Özokur ile ortanca kızı Meymune ise İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu'nun oğlu Talha Topçu ile evli. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kız kardeşi Vesile İlden'in yakın arkadaşı olan Sare Hanım, Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın doğumunu da yaptıran doktordur.

Tolga YANIK- Mehmet Emin Eroğlu (DHA)