Belediye müteahhit oluyor



Vatandaşımız bu kanunu ''Kentsel dönüşüm kanunu'' diye biliyor.

Bu kanun çıktığında kanun içinde olan ve bütün Türkiye'yi kapsayan bir bildiriyle(İmar ve Şehircilik Müd.yazısı.24.09.2012tarih,1421884/17988 sayı) her ilçenin ve ilin deprem açısından ''Riskli alan'' ve ''Rezerv alanı'' adı altında bildirilmesi veya tespit edilmesi istendi.

Bunun anlamı ilçenizde bulunan binalar, depremsellik açısından ne durumda olduğunu bildirin bizde ona göre bakanlık olarak çalışma proğramımıza alalım denildi.

Bu tamime paralel olarak Gaziosmanpaşa İlçesi Belediyesi 09.08.2012 tarihinde 116 sayılı raporla ilçemizin Pazariçi,Yıldıztabya, Karlıtepe, Sarıgöl, Bağlarbaşı mahallelerini kısmi veya tamamen Riskli alan ve Rezerv alanı olduğuna dair kararı aldı.

Bunun anlamı ''Bu mahallelerde riskli binalar çoktur ve acele dönüşüme tabi tutulmalıdır'' denildi.

Oysa diğer mahallelerimizde de çok kötü binalarımız olmasına rağmen bu karar sadece bu mahalleler için çıktı.

Daha sonra bu karar Şehircilik bakanlığına ulaştı,bakanlık evrağımızı inceledi ve dediki; ''Gaziosmanpaşa ilçesinde bahse konu olan mahalleler riskli alan olamaz olsa olsa Rezerv alanı olur mecliste aldığınız bu kararı düzeltin'' denildi.

Meclis 03.10.2012 tarih ve 116 nolu yeni bir karala bu mahalleleri riskli alandan çıkardı ve rezerv alanı olarak ilan etti.

Buraya kadar her şey normal.

Normal olmayan ise bu kararla birlikte G.O.P ilçesi riskli alan olmaktan çıkartılıp, rezerv alanına alınmasıyla bu ilçede vatandaşın anladığı Kentsel Dönüşüm projeleri gecikecektir.

Yani şehircilik Bakanlığı veya TOKİ diyorki; ''sizin ilçenin acelesi yok, yeni proje veya dönüşüm projesi yapmaya gerek yok.

Çünkü sizin ilçeniz riskli alan içinde değil.

Yani Rezerv alanı içine alınmakla birlikte yirmi-otuz yıl süreceği söylenen dönüşüm projeleriyle ilgili yatırımlar ve uygulamalar G.O.P ilçesine yirmi yıl sonrada gelebilir.

Sarıgöl kentsel dönüşüm projesi sözü ilk kez 2005 yılında belediye meclis gündemine geldi ve TOKİ burayla bir süre ilgilendi ortak çalışmalar yaptı ve daha sonra ilçede yatırım yapmaktan vazgeçti.

En azından şu anda Sarıgöl mahallesinde TOKİ yok, ilçe belediyesi var.

ToKİ'nin ilçeden gitmesi ve yatırım kararından vazgeçmesinin nedeni ilçenin riskli alan olmayışıyla ilgili kararı olabilir veya siyasi olabilir.

Şu anda bu bahsi geçen mahallelerde yapılan ise kentsel dönüşüm değil, bir girişim ve karlı yatırıma yönelik hamlelerdir.

Bunun nereden biliyoruz?

Belediyenin kendi bünyesinde yaptığı çalışmalardan biliyoruz.

Sarıgöl mahallesinde 19.10 2012 tarihinde 730 konutun ihalesi yapılıyor.

Buradaki ihalenin keşif bedeli aldığımız duyuma göre 90.000.000(doksan milyon) lira.

Bir dairenin maliyeti 123.000 lira gibi duruyor.

Oysa bu mahallelerde sosyal konut yapılacak sözü defalarca belediye meclisinde verildi.

Sosyal konut olması halinde dairelerin inşaat maliyeti 50.000 lira civarında olması gerekiyor.

Bunun da en az 15 yıl vadeli vadeli vatandaşa satışının karşılığı aylık 280 liradır.

Yani sosyal konut sahibi olmanın maliyeti ve yaklaşımı 280 lira aylık daire taksiti ödeyerek daire sahibi olmaktır.

Anlaşılıyorki, belediyenin ihaleyle yaptıracağı bu konutlar sosyal konut olmayacaktır ve serbest piyasa içinde iki yüz bin lira civarında satılacak konutlar olacaktır.

Bütçe görüşmelerinde de buradan gelecek gelirin 130.000.00(yüz otuz milyon) lira civarında olacağı, tahmini bütçe gelirleri içinde olacağı söylendi.

Sonuç olarak ilçemizde belediyenin yaptığı çalışma bir kentsel dönüşüm çalışması değildir.

Bütün mahallelerde serbest piyasanın emrettiği kar zarar ölçüsü içinde vatandaştan alınan sözleşmeler karşılığında inşaatlar yapılacak ve piyasaya sunulacaktır.

Bakanlıkta zaten ilçenin riskli alan içinde olmadığını kabul etti,buna paralel olarak bizde mecliste bu kararı aldık.

Bu durumda ilçemizde bakanlık marifetiyle ve TOKİ eliyle kentsel dönüşüm projeleri yapılmayacağı kararı tescil edilmiş oldu.

Bundan sonra yapılacak çalışmalar ve şu anda yapılan çalışmalar belediyenin vatandaşla uzlaşarak ve el ele vererek yaptığı piyasa müteahhitlik çalışmaları olarak devam edecektir.

Vatandaş belediyeyi müteahhit gibi görmeli ve dönüşüm diye önüne geldiğinde yeriyle ilgili pazarlık yapmalıdır.

Riskli alan içinde olmayan yerlerde ise bakanlık şu anda dönüşüm projeleri içinde olmayacaktır.

Bu kararların sevindirici bir yanı da olabilir.

İlçemiz depremsellik ve yirmi yıllık riskli alanlar içinde olmadığından dolayı deprem korkusu yaşayan ve sağlam bölgelerde oturmak isteyen yurttaşların çekim alanı olacaktır.

İlçede arsa ve daire değerleri artacaktır.

Belediyenin vatandaşla yaptığı görüşmeler halen devam etmekte.

Bu görüşmeler bittikten sonra ortaya çıkacak envarter çalışmalarına göre, Sarıgöl mahallesinde 730 konutun ihalesinde olduğu gibi bu tür ihaleler olacaktır.

Sarıgöl mahallesinde 730 konutun arsası ve mülkiyetinin tamamının belediyeye geçtiğini ve o alan üzerinde oturan yurttaşların arsalarının istimlak yoluyla alındığını da hatırlatmak isterim.

Önümüzdeki yıl Gaziosmanpaşa ilçesi belediyesi ilçemizin en büyük müteahhitlik kuruluşu olacağını da şimdiden hatırlatmak isterim.(Yeni seçilecek olan belediye başkanına duyurulur.)

Bu ihaleyi belediye bünyesinde bulunan özel şirket olan GOPAŞ'ın yapmadığını ve ihaleyi doğrudan belediyenin yaptığını da hatırlatmak isterim.

İlçemizde KİPTAŞ gibi yeni bir kurum, yani ilçe belediyesi müteahhit olarak gelmektedir.

Oysa ilçede çalışan müteahhitler arsa bulmakta zorlanır oldular.

Belediye bu ihale için 98.000.000 (Doksan sekiz milyon) lira iller bankasına arsa teminatları karşılığında borçlanmış görünüyor.(Bütçe kalemleri içinde var)

Hiç borçlanmadan 730 konutun ihalesini kat karşılığı da yapabilirdi.

Yani yarısı belediyenin, yarısı müteahhit firmanın olmak kaydıyla bu ihale yapılabilirdi.

Belediye anlaşıklıyorki müteahhitliğe soyunmuş görünüyor.

Bu durumda ilçede müteahhitlik yapan özel girişimcilerin yeni rakibi ve rekabet edeceği kurum belediye olacaktır.

Belediyede çalışan 263 memur, 163 işçi, 77 sözleşmeli personel toplam 503 kişi belediyenin yapacağı bu konutlardan en azından sosyal konut maliyeti üzerinden faydalanabilir mi?

Bu konuyu belediye çalışanlarının gündemine getirmek gerekecek.