SAĞLIK

Hangi meyve kaç kalori?

Diyette yemek yememek için, bolca meyve tüketiyorsanız yanılıyorsunuz! “Hangi meyvenin, vücudumuza ne faydası vardır? Hangi meyve kaç kaloridir? İçinde hangi faydalı maddeler vardır? Hangi meyve hangi vitaminleri içerir?” gibi tüm sorularınızın yanıtlarınız bu yazımızda bulacaksınız. Vücudumuzun başlıca düşmanı olan kolesterol hiçbir meyvede yoktur! Meyveler doğal şeker içerir. Meyvelerin içindeki glikoz, beynin ana enerji kaynağıdır, bu nedenle meyve yemek hafızamızı canlandırır! Meyveler mükemmel lif kaynağıdır. Meyveler, vitamin ve mineral açısından çok zengindir! İşte bazı meyvelerin kalori değerleri ve faydalı özellikleri:

Ananas (1 kalın dilim ananas=43 kalori) Bakteri ve parazitlerle savaşmaya yarar. Sindirimi kolaylaştırır. İltihaplanma riskini azaltmada ve yaraların hızla iyileşmesini sağlamada etkilidir.

Elma (1 adet küçük elma=63 kalori) Kanı ve böbrekleri temizler. Cilde parlaklık ve güzellik verir. Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir. Kolesterolü düşürür. Sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder. Baş ağrısına iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kan şekerini kontrol altında tutar. Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.

İncir (1 adet orta incir=37 kalori) Bağırsakları çalıştırır. Enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır. Yüksek kan basıncını düşürür. Kemik yoğunluğunu arttırır.

Kayısı (1 adet kayısı=15 kalori) Kan yapıcıdır, kansızlığa iyi gelir. Saç ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle, akciğer kanserinin önlenmesinde yardım eder. Kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesinde yardımcıdır. Kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır. Sinirleri gevşetip uyku verir. Kabızlık çeken ve sindirim sisteminde sorun yaşayanlar için faydalıdır. Sabahları aç karnına yenilen kuru kayısı, sindirim açısından faydalı olmanın yanı sıra, cilde de canlılık verir.

Kiraz (100 gr. kiraz=70 kalori) Güçlü bir ağrı kesicidir, 20 kirazda 12-25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin, Aspirinden on kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Kirazlarda bulunan flavinoidlerin, anti kanserojen, anti mikrobiyal, anti enflamatuar ve antioksidan etkisi olduğu saptanmıştır. Sindirimi düzenler. Nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin taş ve kum yapmasını önlemeye veya varsa bunların dökülmesine yardımcı olur. Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur. Yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlamaktadır.

Kivi (1 adet kivi=46 kalori) Başlı başına bir C vitamini deposudur. Bir adet kivide günlük C vitamini ihtiyacından fazlası vardır. Kivinin bitkisel besinleri DNA’yı korur. Antioksidan özelliği vardır. Kan şekeri kontrolü için yararlıdır. Kolon kanserini engellenmesine yardımcı olmaktadır. Astıma karşı koruma sağlar. Kan inceltici özelliğiyle, damar tıkanıklığı riskini önemli bir şekilde düşürmekte ve kanınızdaki yağ miktarını azaltmaktadır.

Muz (1 adet muz=105 kalori) Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir. Yüksek tansiyonu önleyici özelliğe sahiptir. Uykuyu düzene sokar. Ülseri önler ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı olur. Kolesterolü düşürücüdür ve migren ağrılarında karşı faydalıdır. Böbrek ve eklemlerdeki iltihaplanmalarda, tedavi sürecine katkı sağlar.

Şeftali (1 adet orta şeftali=42 kalori) Kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı korur. Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar sökücüdür.

Üzüm (100 gr. üzüm=65 kalori) Böbreklerin çalışmasını uyarır ve kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. Sindirimi kolaylaştırır, kansızlığı giderir. Bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır. Ancak, kalorisi yüksek olan üzümün bir günde 15-20 adetten fazla tüketilmemesi gerektiğini de unutmayın.