Kadın olmanın zor olduğu ülkeler

Bazı ülkelerde kadın olmak çok zordur. O ülkelerde kadın olarak doğmak istemezsiniz. Kadın olarak doğmuşsanız, hayata geriden başlamışsınız demektir. İşte kadın olmanın çok zor olduğu ülkeler...

Mısır: Mısır'daki kadınların%99.3'ü, cinsel tacize maruz kalıyor. Ve%91'i de kadın sünnetine maruz kalmaktadır. Politikada da kendilerine neredeyse hiç yer bulamamaktadırlar.

Irak: Irak parlementosunda hiç kadın milletvekili yer almamaktadır. Ayrıca Iraklı bir kadın, pasaport almak isterse erkek bir yakınının izin verdiğine dair belge götürmesi gerekmektedir.

Suudi Arabistan: Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanması yasalar ile yasaklanmıştır. Bu ülkede tecavüz ve cinsel saldırı 'zina' sayılabilir.

Suriye: Suriye'de kadınlar için yasal evlenme yaşı 17 fakat ülkemizde bulunan Suriye mülteci kampında 12 yaşında bir kızın evlendirilmeye çalışıldığı rapor edildi.

Yemen: Yemen'de kızların sadece%53'ü ilkokula gönderilmektedir. Kadınların binde 2'si, doğum sırasında hayatını kaybetmektedir.

Sudan: Sudan'da kızlar için yasal evlenme yaşı 10'dur. Ortalama olarak her 30 kadından 1'i hamilelik sırasında hayatını kaybetmektedir. Ayrıca kadınların binde 7.3'ü doğum sırasında hayatını kaybetmektedir.

Lübnan: Lübnan yasalarına göre tecavüz eden kişi, tecavüze uğrayan kadınla evlenme hakkına sahip olmaktadır. Yasadışı kürtaj yapan kadın 7 yıl hapse mahkum olmaktadır.

Filistin: Filistin'de kadınların okuma yazma oranı%92.6'yken, sadece%17'si istihadam edilmektedir. Kadınlar için evlenme yaşı, Batı Şeria'da 15, Gazze Şeridi'nde de 17'dir.

Somali: İç savaştan aşırı zarar gören Somali'de, 2012 yılında dünyanın doğum sırasında en yüksek kadın ölüm oranı yaşanmıştır. Bu oran%1.2'dir. Ayrıca hazırlanan bir rapora göre, Somali'deki kamplarda 1200 kadın tecavüze uğramıştır.

Cibuti: Bu ülkede cinsel tacizle alakalı bir yasa yoktur. Kadınların%93'ü kadın sünnetine maruz kalmaktadır. Fotoğraf ise Zourah Ali'nin 2012 Londra olimpiyatlarındaki koşusundan alınmış.

Bahreyn: Bahreyn'de kadınların%33'ü aile içi şiddete maruz kalmaktadır. Bir kadının tanıklığı, yarım adamın tanıklığına eşittir. Bu da demek oluyor ki, 2 kadın, 1 erkeğin tanıklığına eşittir.

Mauritius: Mauritius'da kadınların sadece%9'u doğum kontrolünden haberdardır. 1 aylık bebekken%69'u kadın sünnetine maruz kalmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri: Birleşik Arap Emirlikleri'nde evlilik dışı çocuk yapmak tutuklanma sebebidir. Ve müslüman olmayan bir erkekle evlenmeleri de yasalara göre yasaklanmıştır.

Libya: Nisan ayında Libya'daki sosyal işler bakanlığı, Libyalı kadınların yabancı erkeklerle evlenme taleplerini askıya almıştır. Kadınların%99'undan fazlası aile içi şiddete maruz kalmaktadır.

Fas: Fas ceza kanunu kadınların kocalarını terk etmelerini yasaklamıştır. 15-49 yaş arası kadınların%44'ü okuma yazma bilmemektedir. Ülkedeki evliliklerin%10'unda 18 yaşından küçük kızlar evlenmiştir.

Cezayir: Cezayir hukukunda eşe tecavüzün cezası yoktur. 14 Ekim 2012'de, Cezayir'de cinsel saldırıdan birisi ceza almıştır. Bu tarihe kadar cinsel saldırıdan dolayı ceza alan yoktur.

Tunus: 12 Aralık 2012 tarihinde Tunus devletinin ilk aile içi şiddet barınağı ve acil yardım hattı hizmete açılmıştır. Tunus'da kadınlar aynı işte çalıştığı erkeğe göre,%33 daha az maaş almaktadır. Ve doğum izni sadece 30 gündür.

Katar: Katar'da kadınların ehliyet alabilmesi için kocalarının izin verdiğine dair belge getirmek zorundalardır. Her yıl yaklaşık 100.000 göçmen kadın evlilik dışı doğum yaptığı için hapse girmektedir.

Ürdün: Ürdünlü bir kadın yabancı bir erkekle evlendiği zaman, hem kocası ve hem de doğacak çocukları Ürdün vatandaşı olamamaktadır. Ülkedeki gayrimenkullerin sadece%17'si kadınlara aittir.

Kuveyt: Kuveyt'te cinsel şiddeti yasaklayan bir yasa bulunmamaktadır. Ve evlilik içi tecavüz suç sayılmamaktadır. Kadınlar için evlenme yaşı 15'ken, erkekler için bu yaş 17'dir.

Umman: Umman parlementosunun sadece%1.2'si kadınlardan oluşmaktadır. Umman yasalarına göre mirastan erkeklerin aldığının yarısı kadar alabilmektedirler. Erkek, herhangi bir sebepten dolayı karısını boşayabilir. Ancak bir kadının boşanma hakkını elde edebilmesi için, 8 sebep içerisinden birini sağlaması gerekir.

Komorlar: Komorlar'da parlementonun%3'ü kadınlardan oluşmaktadır. En düşük evlenme yaşı 18'dir. Kadınların ekonomideki rolü%35'tir. Doğum sırasındaki ölüm oranı ise%0.28'dir. Kadına karşı şiddet oranı ise%50 seviyesindedir.