SİYASET

Medyadan siyasete geçen isimler

Bülent Ecevit: 1944'te Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde işe başladı. 1946-50 yılları arasında Londra Büyükelçiliğinin basın ateşeliğinde katip olarak çalıştı. Daha sonra CHP'nin yayın organı olan Ulus'ta çalışmaya başladı. ABD'ye gitti, burada yüksek öğrenimini tamamladı, birçok araştırmalar yaptı. 32 yaşında İsmet İnönü'nün damadı Metin Toker'in adaylığını ona devretmesiyle 1957 seçimlerinde CHP'den milletvekili olarak siyasete girdi. Bakanlıklar yaptı. Daha sonra CHP'nin genel sekreteri oldu, burada genel başkanlığa kadar yükseldi. 1985 yılında eşinin kurduğu DSP'ye 1987 yılında genel başkan seçildi. 1999'da azınlık hükümeti kurarak 4. kez başbakan oldu.

Nazlı Ilıcak: Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ve Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde eğitim gördü. 1969'da Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak'la evlendi ve eşinin gazetesinde başyazar oldu. 1988'e kadar Tercüman grubunun ikinci gazetesi olan Bulvar gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlendi. seçimlerinde Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi, yemin töreni sırasında İstanbul milletvekili Merve Kavakçı'nın meclis salonuna baş örtülü olarak girmesine koluna girerek eşlik etti. Yeni Şafak, Tercüman, Bugün ve Takvim gazetelerinde yazarlık yapan Ilıcak, halen Sabah gazetesinde köşe yazıyor.

Medyadan siyasete geçen isimler - 3/34 Medyadan siyasete geçen isimler Masum Türker: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi. Güneş gazetesi üyeliğinin yansıra Yeni Yüzyıl'da köşe yazarlığı, Nokta dergisinde genel yayın yönetmenliği yaptı. 21. dönem İstanbul milletvekilliği ile Devlet Bakanlığı yaptı. 17 Mayıs 2009'da DSP Genel başkanlığına seçildi.

Kemal Anadol: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Askerlikten sonra "Ereğli Memleket" gazetesini çıkarmaya başladı. Buradaki köşesinden cuntaları ve uygulamalarını sertçe eleştirdi. 1973 yılında CHP'den Zonguldak milletvekili seçildi. 1980 darbesiyle hapse girdi çıktı. Siyasete ara verdi. Bu arada kitap ve makale çalışmalarına yoğunlaştı. 3Kasım 2002 seçimleriyle siyasete devam etmeye başladı. Şu an CHP Grup Başkanvekili olarak görev yapıyor.

Hasip Kaplan: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Hukuk ve Esmer dergileriyle Gündem gazetesinde yazarlık yaptı. Kaplan, hala 23. dönem BDP Şırnak Milletvekilidir.

Ömer Çelik: Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Yeniyüzyıl, Star ve Sabah gazetelerinde köşe yazarı olarak çalıştı. 22 ve 23. dönem AK Parti Adana milletvekili olan Çelik AK Parti MKYK üyesi. Hala Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapıyor.

Medyadan siyasete geçen isimler - 7/34 Medyadan siyasete geçen isimler Faruk Çelik: Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa Uludağ Üniversitesi'ni bitirdi. Serbest tüccarlık yapan Çelik sahibi olduğu yerel bir gazetenin köşe yazarlığını da yapıyor. AK Parti'nin kurucuları arasında da yer alan Çelik, hala Bursa milletvekili.

Suat Kılıç: Çeşitli yayın organlarında program sunucusu olarak çalıştı. 2002 seçimlerinde AK Parti'den milletvekili oldu. Samsun milletvekili olan Kılıç, AK Parti'de genel başkan yardımcılığı görevini de üstleniyor.

Çetin Altan: Ulus'ta başladığı gazetecilik hayatında Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet gibi gazetelerde çalıştı. Çetin Altan 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekilliği yaptı. Önce dokunulmazlığı kaldırılan sonra da iade edilen ilk milletvekili.

Altan Öymen: 18 yaşında başladığı gazetecilikte Ulus, Akşam, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. ANKA ajansını kurdu. 6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961 tarihleri arasında Kurucu Meclis Basın Temsilcisi üyeliğinen başlayarak politikada göreve başladı. 6. dönem Ankara, 10. dönem İstanbul milletvekilliliği, bakanlık, parti ve grup yöneticiliği yaptı. Politikadaki son görevi CHP genel başkanlığıydı.

Mümtaz Soysal: Galatasaray Lisesi'ni, ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1953 yılında bitirdi. Bu okulda Anayasa Hukuku Profesörü olarak uzun yıllar ders verdi. Forum, Akis, Yön, Ortam gibi dergilerde, Yeni İstanbul, Cumhuriyet, Ulus, Barış, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1991 seçimlerinde SHP listesinden Ankara'dan kontenjan adayı oldu ve TBMM'ye girdi. Murat Karayalçın döneminde kısa bir süre için Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Sadi Somuncuoğlu: ilk ve Ortaokulu Aksaray'da, lise ve yüksek öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1965 yılında "Bab-ı Ali'de sabah" gazetesini çıkardı. 1977 yılında Niğde milletvekili olarak TBMM'nde görev yaptı. 1995 genel seçimlerinde Anavatan Partisi listesinden Aksaray Milletvekili seçildi. Daha sonra bu partiden ayrılarak MHP'ye girdi ve 1999 seçimlerinde de MHP milletvekili oldu. Kendisi hala Yeniçağ gazetesinin köşe yazarı.

Nesrin Baytok: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'nü 1984 yılında bitirdi. Cumhuriyet Halk Partisi'nde Deniz Baykal'ın Özel Kalem Müdürü olarak çalıştı. Finansal Forum ve Forum Diplomatik gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Deniz Baykal'ın onayıyla 2007 yılında Ankara milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Mustafa Şükrü Elekdağ: Galatasaray Lisesi ve İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'ndan mezun olduktan sonra Fransız Hükümeti devlet bursu ile Paris Hukuk ve İktisadi Bilimler Fakültesi'nde doktora yaptı. Milliyet ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Elekdağ, 22, 23 dönem İstanbul milletvekilliği yaptı.

İsmail Cem: Çeşitli gazetelerde yöneticilik yaptı. TGS'nin İstanbul Şubesi Başkanlığını yürüttü. 1971-1974 arasında TRT'nin genel müdürlüğünü yaptı. 1987-1991 yıllarında İstanbul'dan, 1995 ve 1999 seçimlerinde Kayseri'den milletvekili seçildi.

Tarhan Erdem: Basın sektörü olarak Milliyet'te çalıştı. 1987 yılında KONDA araştırma merkezini kurdu. 1953'te CHP'ye kaydoldu. 1977 yılında İstanbul Milletvekili seçildi. Aynı yıl güvenoyu alamayan Ecevit hükümetinde Sanayi ve Teknoloji bakanıydı. Hala KONDA'nın yönetim kurulu başkanlığını yaparken aynı zamanda Radikal'de köşesi vardı.

Mustafa Özyürek: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı oldu. Milliyet ve Finansal Forum gazetelerinde ekonomi konusunda haftalık makaleler yazdı. 22 dönem Mersin Milletvekilliği yaptı.

Uluç Gürkan: 1969 yılında başladığı gazetecilik hayatında 2006'ya kadar Devrim Dergisi, Sabah, Güneş, Star gazetelerinde ve ANKA ajansında muhabirlik ve yöneticilikler yaptı. 1991 yılında Ankara milletvekili olarak başladığı siyasi hayatında TBMM Başkanvekilliliği yaptı. Hala DSP'de genel başkan yardımcılığı yapıyor.

Erol Al: 1984'de okuldan mezun olmadan Günaydın gazetesinde gazeteciliğe başladı. Daha sonra AA'da göreve başladı. Burada 8 yıl çalıştıktan sonra İstanbul'dan milletvekili olarak siyasete başladı. DSP Ankara İl Başkanlığı yapan Al, Parti Meclisine seçildi.

Medyadan siyasete geçen isimler - 20/34 Medyadan siyasete geçen isimler Ahmet Tan: Cumhuriyet Gazetesi Londra ve Ankara Temsilciliği, haber müdürlüğü yaptı. 20, 21 ve 23. dönem İstanbul milletvekilliliğinin yanı sıra Turizm Bakanlığı görevlerinde bulundu.

Mehmet Ocaktan: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra şiir çalışmalarına yöneldi. Yeni Şafak Gazetesinde Yayın Yönetmenliği, Ankara Temsilciliği ve köşe yazarlığı yaptı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 23. dönem Bursa milletvekili seçildi.

Hakan Tartan: Çeşitli gazetelerde muhabirlik, yöneticilik ve yazarlık yaptı. 1992'de CHP'de yer almaya başladı. 1995 ve 1999 yıllarında iki kez İzmir'den milletvekili seçildi. Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. Hala CHP'den Konak Belediye Başkanlığı yapıyor.

Naim Tirali: Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Tirali 1959-1960 yılları arasında Vatan gazetesinin yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttü, fıkra yazarlığı yaptı. Giresun'dan milletvekili adayı oldu, Cumhuriyet Halk Partisi vekili olarak meclise girdi.

Cevdet Akçalı: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı üniversitede öğretim görevliliği yaptı. Çeşitli mizah dergileri yayınladı. Vatandaş adlı gazetede makaleler yazdı. 14. 16. ve 20. Dönem Adana, 18. Dönem İstanbul, 21. Dönem Kütahya Milletvekilliği, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Ercan Karakaş: İstanbul'da başladığı yükseköğrenimini Almanya'da Makine Yüksek Mühendisi olarak tamamladı. Sonra bir süre Duisburg Üniversitesinde Sosyal Bilimler bölümüne devam etti. 1986 yılında SODEP-HP birleşmesinde SHP'ye katıldı. Bu arada 1988 yılında "Sosyal Demokrat" adlı dergiyi ve "Sosyal Demokrasi Yayınları" adlı yayınevini kurdu. Farklı yayın organlarına makaleler gönderdi. Ekim 1991 seçimlerinde İstanbul üçüncü bölgeden Milletvekili seçildi. 1995 seçimlerinde de İstanbul 3. bölgeden milletvekili seçildi.

Esfender Korkmaz: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Günaydın, Gölge Adam, Ekonomik Bülten, Bugün, Meydan, Gözcü, Tercüman Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde köşe yazan Korkmaz, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge'den 23. dönem CHP milletvekili seçildi.

Faik Öztrak: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun oldu. İngiltere'de Birmingham Üniversitesi'nden kalkınma finansmanı konusunda master derecesi aldı. 2003'te Hazine Müsteşarlığı görevinden ayrıldıktan sonra Milliyet Gazetesi'nde haftada iki defa ekonomi politikaları üzerine köşe yazmaya başladı. 22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde 23. Dönem CHP'den Tekirdağ milletvekili seçildi.

Mithat Melen: 1971 yılında , Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin İşletme Muhasebe bölümünü bitirdi. Brüksel Ateşeliği, Brüksel Maliye müşavirliği, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Hazine Müsteşar Müşaviri görevlerini yaptı. 3 Kasımda milletvekili aday adayı oldu ancak seçilemedi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 23. dönem MHP İstanbul milletvekili oldu. Dünya gazetesinde de köşe yazıyor.

Teoman Rıza Güneri: İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü'nü bitirdi. Merhaba Gazetesi Genel Müdürlüğü, KON TV Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 20 ve 21. dönem Konya milletvekilliği ile Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu. Kendisi HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı.

Uğur Aksöz: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezun. Bir süre gazetecilik ve yazarlık yapan Aksöz, 19, 20 ve 22. dönem Adana milletvekilliği yaptı.

Yaşar Okuyan: İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdi. Bir dönem serbest gazetecilik yaptı. Yalova'nın il olmasından sonra 20. Dönemde Yalova Milletvekili seçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı.

Tuğrul Türkeş: MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in büyük oğlu. Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. Ticaret Bakanlığında Basın Danışmanlığı görevinden sonra Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akşam ve Son Havadis gazeteleri ile Yeni Harman haftalık dergisinde köşe yazarlığı yaptı. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde eski rakibi Devlet Bahçeli ile barıştı ve Ankara I.Bölge I.sıra milletvekili adayı oldu ve seçilerek meclise girdi.

Yılmaz Ateş: Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. Yankı Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yürüttü. 20, 22 ve 23. dönem Ankara milletvekilliği ile TBMM Başkanvekilliği yaptı.

Zülfü Livaneli: Ankara Cumhuriyet Lisesi mezunu. 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığını koydu ancak seçilemedi. Livaneli, 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'den İstanbul milletvekili seçildi. Zülfü Livaneli hala Vatan Gazetesi'nde köşe yazarlığına devam ediyor.