Türbeler Çeşmeler ve Taşınır Taşınmaz Mallar Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (Türçek), İstanbul'daki türbelerin profilini çıkardı.
Bin 200 ziyaretçi ile yüz yüze yapılan anket sonucuna göre ziyaretçilerin yüzde 30'unu üniversite, yüzde 37'sini ise ortaokul ve lise mezunları oluşturuyor. Ziyaretçilerin yüzde 98'i dua etmek için geldiğini ifade ederken, türbede mum yakanların oranı ise sadece binde 6 olarak belirlendi.
Türçek'in 9 Mart - 9 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'da 20 türbede gerçekleştirdiği
Araştırma çerçevesinde 20 türbede bin 200 kişiyle yüz yüze anket çalışması, 30 ziyaretçi ve 28 türbe görevlisiyle görüşme yapıldı. Eğitim Danışmanları ve Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Alpaslan Durmuş, Türçek'in hizmet verdiği türbelerde yapılan çalışmaların ziyaretçiler tarafından nasıl algılandığını ve başka beklentilerin olup olmadığını öğrenmek amacıyla bu anketi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Anket sonuçlarının açıklayan Durmuş, ziyaretçilerin eğitim düzeyi ve rakamları verdi. Durmuş,
Türbe ziyaretçilerini meslek gruplarına ayırdıklarını kaydeden Durmuş,
Ankete göre, orta düzeyde gelire sahip olan insanların oranının daha yüksek olduğunu ifade eden Durmuş, 'Türbelerde ne yapıyorsunuz?' sorusuna ziyaretçilerin yüzde 98'inin 'dua ediyorum' cevabını verdiğini, mum yakanların oranının binde 6, bez bağlayanların oranı ise binde 3 olduğunu söyledi.
Toplumda var olan bir takım ön yargıları kıracak bir diğer sonucun ise; türbelere geliş amacının sonuçlarını gösteren anket olduğunu belirten Durmuş, ziyaretçilerin yüzde 38'inin türbeye sevap kazanmak amacıyla geldiklerini söylediklerini ifade etti.
Ankete göre İstanbul'da en fazla Eyüp Sultan Türbesi ziyaret ediliyor.
Eyüp Sultan'ı Aziz Mahmut Hüdayî...
Aziz Mahmut Hüdayî'yi Fatih Sultan Mehmet Türbesi izliyor.
En az ziyaret edilen türbe ise Baba Cafer Türbesi oldu.
Türbe ziyaretçilerinin yüzde 67'si evli, yüzde 33'ü ise bekar ve boşanmış olduğunu söyleyen Durmuş, ziyaretçilerin yüzde 88'inin İstanbul'da ikamet ettiğini belirtti.
Türçek Yönetim Kurulu Başkanı ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de, dernek olarak İstanbul'daki türbelerin çevre düzenlemesini, bakım ve onarım faaliyetlerini yürüttüklerini ifade etti. Şu an itibariyle 24 türbede restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Bilgili, "Son 5 yılda da 37 türbenin restorasyonu yapılmıştır. Bu önemli ve ciddi bir başarıdır." dedi.