GAZİOSMANPAŞA / İSTANBUL - Türk spor ve televizyon tarihinin duayen ismi merhum Halit Kıvanç’ın adının verildiği Gaziosmanpaşa’daki stat; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Şener, İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta tarafından, hınca hınç dolu tribünler önünde açıldı. Tribünlerde her yaştan, cinsiyetten ve toplumsal kesimden katılımcılar olduğuna dikkat çeken Akşener, “Hani ‘Her şey çok güzel olacak’ dediniz ya; elbette bu güzelliğin sürmesi için ve bu güzelliğin tüm Türkiye'ye yayılabilmesi için, buradaki manzaranın, buradaki beraberliğin, buradaki bütünlüğün Türkiye'nin her tarafında görülmesi gerekiyor. Milletimizin bu manzarayı görüp, geleceğine dair umutsuzluklarını umutla karşılaması gerekiyor. Umutsuzluklarını ortadan kaldırması gerekiyor” dedi. “Futbol ve siyaset; aralarındaki ilişkiyi özenle hassasiyetle düzenlememiz gereken iki alandır. Pek çok bakımdan birbirlerine çok benzerler” diyen İmamoğlu da “Örneğin; futbolda da siyasette de taraftarlık önemlidir. Ama ikisinde de taraftarlığın, aklın ve vicdanın önüne geçmemesi gerekir. Futbolda ve siyasette kazanmak da normaldir, kaybetmek de normaldir. Ve kazanılacaksa da mertçe kazanılmalı, kaybedilecekse de mertçe kaybedilmelidir” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Gaziosmanpaşa Belediyesi iş birliğiyle tamamlanan “Halit Kıvanç Şehir Stadı”, “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında açıldı. Mevlana Mahallesi’nde hizmete giren stadın açılışı; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Şener, İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın katılımlarıyla gerçekleşti. Duayen spor insanı merhum Halit Kıvanç’ın eşi Bülbin Kıvanç ve ailesi de açılışta hazır bulundu. Tribünlerin hınca hınç dolu olduğu açılışta, sırasıyla; Usta, İmamoğlu ve Akşener birer konuşma yaptı. Her üç isim de İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına yapılan silahlı saldırıyı kınadı.
AKŞENER’DEN, İMAMOĞLU VE USTA’YA TEŞEKKÜR
Tribünleri dolduran katılımcıların, “Her şey çok güzel olacak” sloganıyla konuşma yapacağı platforma gelen Akşener, seyircilere, “Bence de” şeklinde karşılık verdi. “Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu beyefendiye teşekkür ediyorum; bu güzel ortamda sizlerle bizleri buluşturduğu için. Sonra Gaziosmanpaşa Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum; bu görüntüyü, bu güzelliği tamamladığı için” diyen Akşener, “Bugün, çok değerli bir ismin anısına, bu güzel stadın açılışını yapıyoruz. Her birimizin -kadın erkek fark etmez- gençliğimizde hayranlık duyduğumuz, rol modelimiz olan rahmetli Halit Kıvanç'ın anısına, adına bir stat açmak üzere buradayız. Ve tam karşımda hanımefendi ve ailesi de oturuyor. Sizleri de en derin saygılarımla selamlıyorum. Halit Abi’ye Allah'tan rahmet ve mekanının cennet olmasını diliyorum. Sizleri cennette buluşturmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
“BURADAKİ BERABERLİĞİN TÜRKİYE'NİN HER TARAFINDAN GÖRÜLMESİ GEREKİYOR”
Tribünlerde her yaştan, cinsiyetten ve toplumsal kesimden katılımcılar olduğuna dikkat çeken Akşener, “Hani ‘Her şey çok güzel olacak’ dediniz ya; elbette bu güzelliğin sürmesi için ve bu güzelliğin tüm Türkiye'ye yayılabilmesi için, buradaki manzaranın, buradaki beraberliğin, buradaki bütünlüğün Türkiye'nin her tarafında görülmesi gerekiyor. Milletimizin bu manzarayı görüp, geleceğine dair umutsuzluklarını umutla karşılaması gerekiyor. Umutsuzluklarını ortadan kaldırması gerekiyor. Bu millet öyle büyük bir millet ki, bir deprem oldu, birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için bir araya geldik. Herkes, bir dilim ekmeğini ikiye böldü. Dün Adıyaman'daydım. Ondan evvel Kahramanmaraş'ta. Ondan evvel de Hatay'daydım. Hatay'da, Ekrem Başkan’la ve diğer belediye başkanlarıyla, onların hizmetleriyle karşılaştık. Kahramanmaraş'ta Mansur Başkan'la ve diğer belediye başkanlarının gayretleriyle, hizmetleriyle karşılaştık. Bütün STK'ların, bütün siyasi partilerin bir STK gibi çalıştığı hizmetlerle karşılaştık” dedi.
“MİLLETİMİZ, BİZDEN SİYASETİ DÖVÜŞEREK YAPMAMIZI BEKLEMİYOR”
“Benim deprem bölgesini ikinci gezişim” diyen Akşener, konuşmasında Adıyaman Gölbaşı’nda yaşadığı bir anısını katılımcılarla paylaştı:
“Gölbaşı'nda şikayetler var, onları aldım. Çünkü ben, esnaf gezerken de deprem bölgesi gezerken de propaganda yapmıyorum. Propaganda başka bir şey. O seçimle ilgili. Onu yapıyoruz, yapacağız ama deprem bölgesinde öncelikli işimiz, insanımızın dertleri, eksik kalanların tamamlanması. Bir vatandaşımız, ‘İlk defa Gölbaşı'na Cizre Belediyesi, Tokat Belediyesi ve Esenler Belediyesi geldi’ dedi. ‘Ben çağırdım, onlar geldi’ dedi. Ben de kendisine dedim ki, ‘Allah, onlardan da razı olsun, sizin de bu organizasyonunuzdan razı olsun. Bir kaşık suyu, bir dilim ekmeği, bir konteyneri, bir çadırı, bir damacana suyu kim veriyorsa, Allah, onlardan razı olsun.’ Demem o ki; milletimiz, bizden siyaseti dövüşerek yapmamızı beklemiyor. Milletimizin bizden beklediği, siyasetçiden beklediği, seçmenin velinimet olduğu, seçmene yönelik milletimize yönelik hizmetler üzerinden rekabet yaptığımız, birbirimize küfretmediğimiz, birbirimizi tehdit etmediğimiz bir seçim atmosferi istiyor.”
“DEPREM BİZE, ‘BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ’ İÇİN OLMANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ”
“Deprem bize, bunu gösterdi” diyen Akşener, konuşmasını, “Deprem bize, ölümün ne kadar yakın olduğunu gösterdi. Deprem bize, ecelin ne bir nefes evvel ne bir nefes sonra olduğunu gösterdi. Deprem bize, ‘birimiz hepimiz, hepimiz birimiz’ için olmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Halit Abi, bu insanlardan biriydi. Ben, Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli İl Başkanı'nın kız kardeşiydim. Abim de ben de severdik eşinizi. Sayardık eşinizi. Başka solcu arkadaşlarımız da sever, sayardı sizin eşinizi. Dolayısıyla, böyle birleştirici insanlara, hangi görüşte olursa olsun, hangi aidiyette olursa olsun, o insanların ortak noktası olan insanlara ihtiyacımız var. Onun için, bu isim çok önemli. Bu isim bu seçim için önemli. Siyasetçilere ders vermesi için önemli. Ben, bu ismin ışığında, sizlerin huzurunda Ekrem Başkan'a çok teşekkür ediyorum. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Bütün siyasi partilerin mensuplarına teşekkür ediyorum ve her birinizi Allah'a emanet ediyorum” sözleriyle tamamladı.
İMAMOĞLU: “GEÇMİŞTEN BUGÜNE, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kendisinden önce konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Usta’nın, stadın yapılış sürecini güzel bir şekilde anlattığını belirten İmamoğlu, konuşmasına, “Ben de geçmişten bugüne, emeği geçen bütün yöneticilere, başlatılmasına fırsat veren rahmetli Sayın Kadir Topbaş'a ve bu süreç içerisinde burayı toparlarken, bitirirken, iş birliğinden dolayı Gaziosmanpaşa Belediyesi yöneticilerine yürekten teşekkür ediyorum” sözleriyle başladı. İmamoğlu, açtıkları statla ilgili, “Burası FIFA onaylı saha zeminiyle, 5000 kişilik tribünüyle, tüm ihtiyaçlara cevap veren modern kullanım alanlarıyla, futbolun bütün güzelliklerinin yaşatılacağı bir yer. Otoparkı var, daha önce olmayan kreşi ilave ettik ve 120 kişilik çok güzel bir kreşi var. Pazar alanıyla, bölgenin canlı noktalarından birisi olacak. Aynı zamanda amatör spora destek olarak, Gaziosmanpaşa ilçemizde faaliyet gösteren 21 spor kulübümüzün de antrenman merkezi var olacak” bilgilerini paylaştı.
“STADA İSİM ARARKEN HİÇ ZORLANMADIK”
Stada isim ararken zorlanmadıklarını kaydeden İmamoğlu, “Bu stadın bitim aşamasında, çok sevdiğim, gerçekten sporu sadece anlatan değil, öğreten bir insan olarak rahmetli olur olmaz dedim ki, ‘Bu stada mutlaka Halit Kıvanç'ın ismini vermeliyiz.’ Ve bunu kabul eden, bizimle beraber bu fikre ‘olur’ veren çok değerli eşine ve ailesine yürekten teşekkür ediyorum. Kıymetli Halit Kıvanç, ne yaptıysa, hakkını vererek yapmıştır. Gazeteciliğin, radyo ve televizyonculuğun, yazarlığın her işini layıkıyla yapmıştır. İnsan olmanın hakkını vermiştir. Halit Kıvanç; onu tanıyan, ondan öğrenen, ondan dinleyen herkesin, bütün bir toplumun ortak değeri ve ortak sevgilisidir. Yaşarken öyleydi, öyle olmaya da devam edecektir. Ben, bu gururu bizimle paylaştığı için, ailesine bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“FUTBOL VE SİYASET, PEK ÇOK BAKIMDAN BİRBİRLERİNE BENZERLER”
“Futbol ve siyaset; aralarındaki ilişkiyi özenle hassasiyetle düzenlememiz gereken iki alandır. Pek çok bakımdan birbirlerine çok benzerler” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Örneğin; futbolda da siyasette de taraftarlık önemlidir. Ama ikisinde de taraftarlığın, aklın ve vicdanın önüne geçmemesi gerekir. Futbolda ve siyasette kazanmak da normaldir, kaybetmek de normaldir. Ve kazanılacaksa da mertçe kazanılmalı, kaybedilecekse de mertçe kaybedilmelidir. Bugün 31 Mart seçimini hep birlikte. İstanbul'da yaşamıştık. Tarihi bir andı. Özel bir seçimdi. Daha sonra, ikinci seçimle beraber göreve gelmiş ve o günden itibaren İstanbul'un her sorunla temas eden, problemleri yerinde çözen, problemlerin muhatabı kim ise, o insanlarla ortak akıl ile ortak masada çalışmayı kendine şiar edinen bir yönetim aldık. Onun için bitirilemeyen tesisleri bitiren ve yeni projeleri hayata geçirmekle iş birliği yapan, hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, belediyelerle yapılan protokollerle işi devlet nizamına uygun hale getiren bir anlayışı yönettik.”
KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER’E ÖZEL TEŞEKKÜR
“Bugün, milletin ittifakı olarak buradayız” diyen İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“Bu toplumun nefesi olarak ve toplumu temsil eden insanlar olarak, Türkiye'ye bu işbirliğini hediye eden iki lideri burada anmak istiyorum. Birisi Sayın Genel Başkanım ve Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Elbette kendilerinin sizlere selamını da getirdim. Ve Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte, burada bizi onurlandıran İYİ Parti lideri Sayın Meral Akşener de bu birliği bize hediye eden ikinci liderdir. Ben buradan, her iki liderimize de ‘Birlikten güç doğar’ dedikleri için şükranlarımı sunuyorum. İnsani, ahlaklı ve yapıcı siyasetin mimarlarından, çok değerli Genel Başkanım Sayın Meral Akşener hanımefendinin, bu açılışı gerçekleştirmek için benimle birlikte burada olması gerçekten bir onur kaynağıdır. Kendisi, yıllarca kendisine yapılan faullere, bir takım gözdağı veya tehditlere o güzel yüreğiyle, sağlam karakteriyle direnmiştir; direnmeye de devam ediyor. Tabii bugün de İYİ Parti'nin il başkanlığına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Ve bu saldırının faillerinin bir an önce bulunmasını da elbette temenni ediyorum. Bu anı bizimle paylaşan herkesi tekrar, tüm kalbimle, sevgiyle, saygıyla selamlarken, bu güzel tesisin açılmasına emek veren, emekçi kardeşlerimden mühendislerine, yönetici arkadaşlarımdan yüklenicisine kadar, her birine teşekkür ediyor, İstanbul'umuza ve Gaziosmanpaşa'mıza hayırlı ve uğurlu olsun diyorum.”
ESKİ ÜNLÜ FUTBOLCULAR SAHNE ALDI
Stadın açılışı için yapılan gösteri maçında, her biri Türkiye’nin önemli kulüplerinde oynamış eski futbolcular sahne aldı. Akşener ve İmamoğlu; eski futbolcular Ali Cansun, Sedat Yeşilkaya, Cihan Haspolatlı, Mert Korkmaz, Ömer Hacısalihoğlu, Adem Çalık, Tarık Daşgün, Hasan Yiğit, Lemi Çelik, Orkun Uşak, Ümit Karan, Ali Tandoğan, Anıl Karaer, Tuncay Şanlı, Timuçin Bayazıt, Güngör Öztürk, Gökhan Zan, Can Arat, Eren Aydın, Emre Toraman, Soner Boz ve Orhan Kaynak ile anı fotoğrafı çektirdi.
İLÇEDE FAALİYET GÖSTEREN 24 SPOR KULÜBÜNE HİZMET VERECEK
İBB tarafından Gaziosmanpaşa' da yapılan stada, Türk spor ve televizyon tarihinin usta ismi Halit Kıvanç’ın ismi verildi. Stat yapılmadan önce, Kazım Karabekir Mevlana Spor Kulübü’nün 300 kişilik tribünlü sahası olarak kullanılıyordu. Stat, yeni haliyle; 5000 kişilik tribün, 4 soyunma odası, 4 teknik direktör odası, 2 hakem odası, 1 gözlemci odası, 1 doping kontrol odası, 1 basın odası ve 6 idari ofise sahip. FİFA onaylı saha zeminine sahip statta; canlı yayın alanları ve amatör spor kulüplerinin kullanımına tahsis edilecek 24 ofis de yer alacak. Profesyonel futbol kulüplerinin müsabakalarına da ev sahipliği yapacak olan stat, ilçede faaliyet gösteren 24 spor kulübüne, antrenman merkezi olarak da hizmet verecek. Tesiste; otopark, kreş ve pazar alanı da mevcut.