Hangi okulu tercih etmeli! Genç beyinler için en önemli hafta...

 Milli Eğitim sistemimizde taşlar ne zaman yerine oturacak bilinmez. Her yıl yapılan değişiklikler, kafa karıştırmaktan başka bir işe anamıyor. Sistemi işleten bakanlık ve kurum mensuplarının yaptığı yaptığı hataların bedelini genç beyinlerimiz ve aileleri çekiyor.

Milyonlarcan gencimiz bir kısmı liselere kayıt için, bir kışı üniversite için tercih yapacak. Sınav sonuçlarının açıklanmasında bu yaha geçen stresli ve heyecanlı dönemin sonuna gelindi. Artık tercihlerimizi yapacağız. Hem lise tercihleri, hem de üniversite tercihleri öğrenciler için çok önemli…

Çünkü Liseler, bizi hayatımızı şekillendirecek üniversitelere hazırlayan eğitim kurumlarıdır. Lisede nasıl bir eğitim alırsak ona göre gireceğimiz üniversiteyi şekillendirebiliriz.

Bu anlamda baktığımızda, lise tercihlerimizi iyi bir şekilde yapmamız lazım. Tabi ki her öğrencinin gönlünde yatan liseler vardır. Ama bu liselere girecek puan ve yüzdelik dilimimiz yeterli mi? İşte bu çok önemli…

Burada yüzdelik dilimlerle ilgili iyi hesaplar yapmalı. Geçen yılın yüzdelik dilimin baz alabiliriz ancak, bu yıl geçen yıla göre eksi ve artı esneklikler olabilir.

Eğer bir okulu tercih etmek istiyorsak, puan ve sıralama kriterleri bire bir tutmasa da esneklik payına göre hareket edebiliriz. Sonuçta 25 okul yazma hakkımız var. 

Dikkat edilmesi gereken bir nokta da özel okul kayıtları ve devlet okulları. Özel okul kayıtları bilindiği gibi devlet okullarından önceye alındı. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci devlet okulunda şansını deneyemeyecek.

Bu ne kadar doğru tartışılabilir. Ancak bir esneklik var. Tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde istediği bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve puanı okulun taban puanına yakın ise isteyen öğrenci nakil döneminde bu devlet okuluna başvuruda bulunabilecek.

Bu yıl aynı zamanda bir milyonun üzerinde öğrenci üniversitelere kayıt yaptıracak. Üniversite kayıtlarında da dikkat edilmesi gereken kurallar var.

Üniversite tercih rehberinde adaylar 30 bölüm sıralama şansına sahip. Yine burada da lise girişlerinde olduğu gibi puan ve yüzdelik sıralama önem kazanıyor.

Bazı bölümler yüzdelik dilimle öğrenci alıyor ve üzerine çıkamıyor. Bunu belirleyen Yüksek Öğretim Kurumu. Örneğin, kurum Türkiye’de TIP tercih edeceklerin ilk 40 binin içinde olması şartını getiriyor. Yine hukuk tercih edenlerin ilk 100 bini içinde olması şartını getirdi.

Bu sıralamalarda değilseniz, istediğinz kadar tıp ve hukuk deyin. Girme şansınız yok…

Bu Türkiye için geçerli… Yurt dışında ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerde bu baraj aranmıyor…

Yani paran varsa git oku… Sistem bu.