Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Avrupa-Türkiye Ekonomik ve Sosyal ilişkilerinin geldiği noktada, bir bilgi aktardı. Bu bilgi çok ilginç. Türkiye’nin geldiği noktayı mı, yoksa Avrupa’nın düştüğü noktayı mı işaret ediyor?

Bir toplumun kalkınması kendisine örnek aldığı ülkenin gelişmesi ile paralel olabilir ancak, örnek alınan ülke/ülkeler eğer bir düşüş ya da gerileme yaşıyorsa, bu olumsuzluk karşısında kendini gelişmiş olarak görmek en büyük yanılgı olacaktır.

Türkiye’nin AB karşısındaki mevcut durumu yorumlayan Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın tespitleri, gerçekten yapılan vurgunun yani Türkiye’nin 2000 yılı öncesine göre ciddi bir ekonomik, sosyal ve hukuki gelişme trendini yakaladığını ispat etmeye yetiyor.

80'li yıllarda Türkiye'de, “Avrupa'da yaşamak ister misiniz ?” sorusunun yanıtı %80 oranında olumlu iken bugün %85 oranında olumsuz yanıtı aldıklarına dikkat çeken Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, 2010 yılında 27 bin Türkiye vatandaşlarının Almanya'ya yerleşmek için gittiğini, buna karşılık 35 bin Alman vatandaşının ise Türkiye'ye yerleşmek üzere geldiğine dikkat çekmesi, iki tür gelişmeye odaklanmamızı gerektiriyor.

Birincisi şöyle; Avrupa ülkeleri tabi ki Almanya da dahil, ekonomik ve sosyal bir gerileme dönemi yaşıyorlar, Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerde meydana gelen olumsuz gelişmeler, Türkiye’nin Avrupa karşısında gücüne elbette güç katacaktır, burası inkar edilemez.

İkincisi de şöyle; Türkiye yıllardır kapısında beklediği Avrupa ile serbest dolaşım hakkı almak için tüm ödevlerini yapmasına rağmen kabul görmeyen bir ülke durumundadır. Avrupa’ya uyum sağlamak adına yaptığı yarım asırlık çalışmalar, reddediliş yada ötelenmelere rağmen Türkiye’ye yaradı.

Türkiye artık ekonomik ve sosyal entegreden vazgeçmiş gibi görünüyor, Avrupa Birliği vizesine şimdilik bu koşullarda razı olan Türkiye, eğer kısa sürede bunu elde etmezse Avrupa ile yollarını da kısmen ayıracak gibi.

AB ile vizesiz seyahatin 2014-2015 yıllarında mümkün olabileceğini belirten Bağış, Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin Avrupa'da yaşayan 5,5 milyon Türkiye vatandaşının önemli bir kısmının da Türkiye'ye dönüşe yönelttiğini açıklaması bana göre tahmini değil, tam tersi bir kesinlik ifade olarak algılanmalıdır.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, bu konuda tespitlerini açıklarken, Türkiye’nin gelecek yıllarda daha çok başarılı olacağına da vurgu yaptığını sanıyorum.

Egemen Bağış, dış politika ilkeleri ile sıkı ve ciddi bir bürokrat olduğunu her olayda ispat eden bir bakan. Türkiye’nin çıkarlarını her zaman ilkeli duruşu ile savunan ve anlatan tavırları, her dış toplantıda saygınlık kazanmıştır.

Türkiye’nin gelecek dönemlerdeki itibarı ve saygınlığının devamında üstlendiği rolü, başaracağından eminim...