Edip TEKİN / BURSA, (DHA) – BURSA’da 'Türkiye’de anayasalar ve siyaset' konulu konferansa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Mersin’de vahşice öldürülen Özgecan Aslan cinayetinin ardından gündeme gelen idam cezasının yeni anayasanın konusu olabileceğini söyledi.
Merinos Kongre Kültür Merkezi’nde AK Parti Bursa teşkilatının düzenlediği 'Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset' konulu konferansta konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mersin’de vahşice öldürülen Özgecan Aslan cinayetinin ardından idam cezasıyla ilgili kişisel görüşünü dile getiren Şentop, “Ben şahsen kasten adam öldüren katillerin cezalandırılması için idam cezasının olmasından yanayım. Şahsi görüşüm olarak bunu söylüyorum. Hata ile öldürmeler olabilir, o ayrı. Bunlarda idam cezası olmaz. Ama hunharca, vahşice adam öldürmelerde idam cezasının olması lazım. Tabi hukuken bu mümkün olur mu? Bunun izahı uzun. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ek protokolleri var, ve o protokollerin birinde idam cezasının olmamasına dair bir hüküm vardı. Onu imzaladı Türkiye. Buna bağlı olarak idam cezası anayasada vardı, Türkiye onu da anayasadan çıkardı. Bir uluslar arası sözleşme var. Ama dünyada birçok ülkede de idam cezası var. ABD ve bazı eyaletlerinde idam cezası var” dedi.
Türkiye’de idam cezasının kötü bir geçmişinin olduğunu hatırlatan Şentop, Türkiye’de geçmişte idam cezasının fikir suçları ve siyaset suçlarına uygulanmasından dolayı idam cezasına antipatik bir yaklaşımın olduğunu söyledi. İdam cezasının sadece kasten, vahşice öldürmelerde katil için uygulanacak bir ceza olacağını ifade eden Şentop, “Cezaların caydırıcılığı da önemli. Masum, güzel bir kızı bu şekilde bir muameleye tabi tutan insanın, buna insan demek bile zor tabi, bu insanın en ağır cezayla cezalandırılması gerekir. Burada bir konuyu yeniden değerlendirmesi gerekir Türkiye’nin. Bu yeni anayasanın yeni bir konusu olabilir” diye konuştu.
“YENİ ANAYASA MİLLETİN ANAYASASI OLACAK”
Önümüzdeki genel seçimlerden sonra yeni anayasanın mutlaka çıkacağının sinyalini veren Şentop, yeni anayasayla birlikte devletin milleti anlayışından milletin devleti anlayışına geçileceğini söyledi. Şentop, “Anayasada, devletin ülkesi ve devletin milletinden bahseder. Yani devlet bir özne, birde o devletin bir sahibi olduğu bir ülke, birde sahibi olduğu bir millet var. Devlet millete bu anlayışla baktığı için şu ana kadar milletin her şeyini tanzim etmeye kalkmış. Başörtüsünden kılık kıyafetine, yediğine, içtiğine, her konuda millete müdahale etmiş. Bu devletin milleti anlayışı, mevcut anayasanın zihniyetini gösteriyor. Biz bu zihniyeti değiştirmek istiyoruz. Devletin milleti anlayışından, milletin devleti anlayışına geçmek istiyoruz. Yeni anayasanın temel felsefesi, devletin milleti değil, milletin devleti olacak” dedi.
“HÜKÜMET DEĞİŞMEYECEK AMA MUHALEFET DEĞİŞECEK”
Seçimlerden sonra muhalefetin değişeceğini belirten Şentop, muhalefetin hem kadro olarak hem de zihniyet olacak değişeceğini söyledi. Artık Türkiye’de AK Parti karşıtlığı üzerine siyaset yapma imkanının ortadan kalkacağını ifade eden Şentop, “Herkes kendi fikirlerini üretecek. Mesela tartışılan güncel konulardan birisi merkez bankasının faizleri. Kılıçdaroğlu neyi tartışıyor Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı, Başbakan ne dedi? Bunu tartışıyor. Yani tamamen dedikodu. Peki Kılıçdaroğlu ne dedi? Yani CHP’nin Merkez Bankası’nın faiz politikasıyla ilgili bir görüşü var mı? Faizler artırsın mı, azaltsın mı yerinde mi saysın? Yani bir görüşü yok. Sadece siyasetin dedikodusunu yapan bir anlayış. Bu değişecek. Ve bu da değişeceği için yeni anayasa ile ilgili bir sorun olmayacak” diye konuştu.