BODRUM'un Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerinde yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrallerine (RES) karşı olan çevreciler, yarın bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Önümüzdeki 25 Mart'ta geniş katılımlı bir toplantı daha düzenleneceğini belirten çevreciler, RES'i yapacak şirketi de toplantıya çağırdı. Platform Sözcüsü Kazmaz, "Buradan o şirketin yetkililerine 'Hodri meydan' diyoruz. Gelsinler haklı olduklarını halkın önünde anlatsınlar" dedi.
Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulup, 49 yıl işletilecek, 11.2 MW gücünde yılda 48 milyon kWh elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi'ne tepkiler sürüyor. Bodrum Yarımadası Çevre Platformu üyeleri, konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi.
RES'lerin kurulacağı bölgenin haritası üzerinde açıklamayı yapan Platform sözcüsü Avukat Remzi Kazmaz, "Antik Halikarnasos'u yok etmek isteyen sinsi plana karşı duralım? Antik çağdan günümüze birçok istilaya, yağma ve talana karşı tarihi ve kültürel kimliğini koruyabilmiş; Bodrum Yarımadası bugün ciddi bir çevre, doğa felaketiyle karşı karşıyadır. ÇED raporu almadıkları gibi tarihi ve kültürel alanlarla dolu arazi için koruma kurullarından da izin alınmadığını öğrendik. 14 milyon 384 bin metrekare arazinin acil kamulaştırma denilen canavar yasayla kamulaştırıldığını, izinlerin Bodrum halkının ve STK'ları bilgilendirmeden sessiz sedasız alındığını öğrendik. Ancak burada ne ÇED ne de koruma kurullarının izinleri var. Yedi değirmen tribünü arkeolojik ve doğal sit alanı içinde ama kuruldan izin yok. Tarihin üzerine değirmen dikecekler. Dünyanın yedi medeniyetinin var olduğu ilçede bir avuç elektrik üreteceğiz diye dikilecek RES'e izin vermeyeceğiz. Çünkü bu şirket kamulaştırdığı 14 milyon metrekare alandan sadece 1 milyon metrekaresini tribünleri kurmak için kullanacak. Halikarnas Balıkçısı ve Saynur Gelendost'un bizlere emanet ettiği Bodrum'u, RES mezarlığına çevrilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
HODRİ MEYDAN ÇAĞRISI
RES'lere 'dur' diyebilmek için yarın Yalıkavak'ta halka açık bilgilendirme toplantısı yapacaklarını söyleyen Kazmaz, 25 Mart'ta da vatandaşlar ile STK'ların davet edileceği geniş katılımlı düzenlenecek toplantıda santralleri yapacak şirket yetkililerini davet etti. Toplantının Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde düzenleneceğini söyleyen Platform Sözcüsü Kazmaz, "Buradan o şirketin yetkililerine hodri meydan diyoruz. Gelsinler o toplantıya ne kadar haklı olduklarını halkın önünde anlatsınlar. Gelsinler halka cevap versinler. Bodrum'u Çeşme, Foça, Karaburun yaptırmayacağız. RES mezarlığına döndürmeyeceğiz" dedi.
'TARİHİN ÜZERİNE RANT UĞRUNA VİLLA YAPILMAZ'
Bir inşaat şirketi tarafından villa inşaatı için sondaj kazıları yapılan arazide 3 bin 500 yıllık Antik Halikarnassos Kenti'nin sur duvarları, bina kalıntıları ve üç kaya mezarına rastlanıldığını da hatırlatan Kaymaz, "Tarihin üzerine rant uğruna villa yapılmaz. Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi ne iş yapar doğa ve tarih bu şekilde yağmalanırken neden sessiz kalmaktadır. Bu sessizliğini sürüden yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
YILDA 900 BİN DOLAR İÇİN DEĞER Mİ?
Platform sözcülerinden Mustafa Tanışık da "Arkeolojik ve doğal sit alanlarının içerisinde 7.5 km yol yapılacağını belirterek "Bu alanda 60 bin metreküpten fazla hafriyat yapılacak doğal alan hallaç pamuğu gibi atılacak bu hafriyat nereye gidecek nasıl taşınacak. Ayrıca tribünlerin yapılacağı yerde MTA tarafından tespit edilen 5 adet fay hattı var. Bu nedenle Bodrum'da sadece 6.5 metre bina yüksekliklerine imar açısından izin verilirken 100 metre yüksekliğindeki tribünlere nasıl izin verilecek. Şirket Bodrum'a zarar verecek. Bu RES'leri kursa bile yılda 900 bin liradan fazla bu ülkeye gelir sağlayamayacak. Kaldı ki Bodrum'un turizmde ülkemize kazandırdığı gelir tam 1.7 milyar dolardır. Bu nedenle yılda 900 bin dolar için bu ilçeye kıymaya değer mi?" dedi.