Enver ALAS -Uğur CAN /İSTANBUL, (DHA) ŞİŞLİ Belediyesi tarafından düzenlenen 'Dünya Laiklik Günü" panelinin açılış konuşmasını yapan CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP Genel Merkezi tarafından kısa bir süre önce CHP'li tüm belediyelere "Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi' talimatı verildiğini vurgulayarak, "İl Başkanı olarak, göğsümü gere gere, İstanbul'daki 14 belediyenin 14'ünün de bu kararı aldığını sizlere sunmak istiyorum" dedi.
'4 Mart Dünya Laiklik Günü' kapsamında Şişli Belediyesi tarafından Hilton Otel'de 'Dünya Laiklik Günü" konulu panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Murat Karayalçın, partisinin 'laiklik' konusuna bakışı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Karayalçın, "CHP'nin son programı 2008 yılının Aralık ayında karara bağlandı. Buna göre, laiklik bizim programımızın temel ekseni olarak alınmıştır. Parti programımızın hemen hemen her yerinde laikliğe atıfta bulunulmaktadır. Laiklikle ilgili partimizin, kurultayımızın değerlendirmeleri dile getirilmektedir. Ancak CHP'nin programında laiklikle ilgili düşünceleri çok özetle ifade etmek gerekirse, iki hususun öne çıktığını söylemek olanaklıdır. Din işleri ile devlet işlerinin kesin olarak birbirinden ayrılması öngörülmektedir. Devlet bütün inançlara eşit mesafede durmalıdır. Devletin laik olması söz konusu olamaz. Devlet toplumda var olan inanç kesimlerinden birinin yanında yer alamaz. Devlet bütün inanç gruplarına aynı uygulamayı yapmak durumundadır" dedi.
Karayalçın, CHP Genel Merkezi tarafından kısa bir süre önce CHP'li tüm belediyelere "Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi" talimatı verdildiğini hatırlatarak, "İl Başkanı olarak, göğsümü gere gere, İstanbul'daki 14 belediyenin 14'ünün de bu kararı aldığını sizlere sunmak istiyorum" diye konuştu.
"TOPLUM OLARAK BİR ARADA YAŞAYAMIYORLAR"
Karayalçın, "Parti programındaki ikinci husus ile CHP demektedir ki; 'laiklik' toplum içinde farklı inaçların bir arada yaşayabilmesinin güvencesi ve ön koşuludur. CHP'nin bu hipotezinin özellikle bölgemizde ortaya çıkan gelişmeler dikkate alındığında, irdelendiğinde, test edildiğini, olumlu olduğunu düşünüyorum. Güney komşularımıza baktığımızda, laik olmayan yönetim anlayışlarının, laik olmayan kurumların, hukukun, eğitimin nelere yol açtığını hep birlikte gözlüyoruz. Toplum olarak bir arada yaşayamıyorlar. O ülkelerde izlediklerimiz, gördüklerimiz, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının laiklik anlayışını getirmelerinin ne kadar doğru, haklı olduğunu bize göstermiyor mu? Laiklik bir yönüyle demokrasinin gereği, bir yönüyle bir arada yaşamanın gereği, başka bir yönüyle de ulusal birliği sağlamanın koşuludur" dedi.
Türkiye'de son dönemde laiklik ilkesinin sulandırıldığını öne süren Karayalçın, Türkiye'nin ortak kararlılıkla laik kimliğinin sürdürüldüğünü ve sürdürülmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
İNÖNÜ: "LAİKLİK iLE DİNDARLIĞIN ALAKASI OLDUĞUNU SANMIYORUM"
Panelin evsahipliğini yapan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ise konuşmasında laikliğin önemine vurgu yaptı. İnönü, "Laik deyince dinsiz anlamında anılıyor. Laik olmayan da dindar olarak anılıyor. Halbuki laiklik ile dindarlığın alakası olduğunu sanmıyorum. Ne yazık ki iktidar bunu bu şekilde bize göstermeye çalışıyor" dedi.
Bu arada, 'Dünya Laiklik Günü" panelinde, açılış konuşmalarının ardından, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, sanatçı Müjdat Gezen, televizyon programcısı ve gazeteci Ayşenur Arslan ile gazeteci-yazar Murat Aksoy da laiklikle ilgili konuşma yaptılar.