Mustafa BAĞDİKEN-Ergün AYAZ/KARTEPE(Kocaeli), (DHA)- KOCAELİ ve Sakarya'da salı günü lokal olarak yağan ve 1 kişinin ölümüne yol açan şiddetli yağışın getirdiği sel felaketiyle ilgili hasar tesbit çalışmaları başlatıldı. Kocaeli'de en fazla hasar görülen Kartepe İlçesi'ne bağlı Eşme semtinde CHP Kocaeli Milletvekilleri Haydar Akar, Tahsin Tarhan ile Fatma Kaplan Hürriyet ayaklarına çizme giyerek yağış ve selden etkilenenlerle görüşürken, evlerini su basanlar aynı yerde 28 Ekim 2014 tarihinde de benzer felaket görüldüğünü, selin nereden geldiği ve neden zarar verdiği bilindiği takdirde önlem alınmadığını öne sürdü.
YARIM SAATTE 94 KİLOGRAM YAĞIŞ
Kocaeli bölgesinde geçen salı günü yarım saat süren sağnak yağış sırasında, Metoroloji Müdürlüğü'nün tesbitlerine göre 1 aylık toplam ortalama yağışa eşdeğer 94 kilogram yağış düştü. İzmit kent merkezinin yanı sıra Gölcük, Derince, Körfez ve Kartepe İlçelerinde etkili olan yağış, İzmit kent merkezinde başta D-100 karayolu olmak üzere ana artelleri, düz alanlardaki ev ve işyerleri ile fuar alanını göle çevirdi. Bölgede en fazla hasar 2005 yılında birkaç belde ve köylerin birleşmesiyle ilçe olan Kartepe'de görüldü.
EŞME'DE 8 AY SONRA İKİNCİ SEL
Bölgede 8 ay önce 28 Ekim 2014 tarihinde benzer sel felaketi yaşanan Kartepe'de ilçenin belirli merkezleri göle dündü. Eşme Beldesi'nde, Ekim ayında D-100 Karayolu'nun kapanmasına yol açan sel falakenin benzeri ile karşılaştı. Yol ulaşıma kapanırken, dereler taştı, 100'ün üzerinde evin içi 1 metre çamurla doldu. Bu arada Eşme'de daha önce dere yatağı olan yerlere tesis kurulduğu da iddia edildi.
MİLLETVEKİLLERİNDEN İNCELEME
Geçen 7 Haziran'da yapılan seçimlerde Kocaeli milletvekili seçilen Haydar Akar, Tahsin Tarhan ve Fatma Kaplan Hürriyet, TBMM'de önceki akşam yemin ettikten sonra Ankara'dan seçim bölgelerine gelerek sel bölgesinde inceleme yaptı. İki milletvekili giydikleri çizmelerle taşan dere ve köprülerin bulunduğu noktaları gezip, evleri dolaştı, bölgede oturanlarla konuşarak not aldı. Kartepeli olan ve bölgeyi çok iyi bilen milletvekili Haydar Akar, burada 28 Ekim 2014 tarihindeki felekat ile bir kez daha karşılaştıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
"O zaman metrekareye düşen yağış miktarı 121 kilogramdı. Şimdi 94 kiloğram ve daha az. Ama verdiği zarar daha fazla. Kartepe bölgesinde birkaç nokta var. Eşme'de iki dere var. Acısu bölgemiz var. Özellikle Ataşehir bölgemiz var. Bunların hepsine baktığınızda ya Karayolları geçmiş oradan, ya da yeni bir köprü inşaatı yapılmış veya İSU çalışma yapmış. Oradaki derelerin bir yağış anında nasıl bir felakete yol açacağı kesinlikle düşünülmemiş. Sonuçta da bu işlerle karşılaşıyoruz."
"TÜM KOCAELİ BU FELAKETİ YAŞIYOR"
Haydar Akar açıklamasında, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun "ABD'de bile bizdeki alt yapı yok" diyerek övündüğünü söyleyerek şöyle devam etti:
"Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun sık sık demeçleri var. 'Biz altyapıyı bitirdik, şimdi üst yapıyla ugraşıyoruz. ABD'de bile bizdeki altyapı yok' diyor. Ama baktığınız zaman bir yağış anında Kartepe'de bu felaketle karşılaşıyoruz. Sadece Kartepe değil, İzmit'te de aynı felaket ile karşılaşıyoruz. Acısu'da sanayi tesislerimiz ve konutlarımız zarar görmüş. Bununla ilgili Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşeceğiz. Vatandaşın yaralarının sarılması noktasında ama şu bir gerçekki imar planı yapılmadan gelişi güzel yapılaşma, gelişi güzel dere islahının büyük zarara yol açtığını hep beraber yaşıyoruz."
"ZARARLARIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ"
Eşme'de sel felaketinin en büyük etkenlerinden olan mader Deresi'nin yanında evi bulunan Şadi Kalaycıoğlu ise, evinin yakınında dere üzerine bir müteahhide köprü yaptırıldığını belirterek şunları söyledi:
"Köprünün projesi masa başında hazırlanmış. Hasnesi ufak ve gelen suyu taşımıyor. Bu köprü mağdur ediyor bizi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında yine taştı, kimse birşey yapmadı. Köprünün yükseltilmesi gerekiyor. Bu derenin uzunluğu 30 kilometredir. Bütün toplanan suyu bu köprünün altından geçirmeye çalışıyor. Şiddetli yağmurda sel suları dalları sürükleyince tıkanıp bir kez daha sel oldu. Felaket sırasında yengem evin içinde kalmıştı, keptçe ile son anda kurtarabildik."
AYAĞI KIRILDI
Evinde yaklaşık 30 bin liralık zarar oluştuğunu söyleyen Salih Kasana geçen yıl ortaya çıkan sel felaketinin ardından bu köprünün kaldırılmasını istediklerini belirterek, şöyle dedi:
"Bu köprünün altı bu suyu taşımıyor. 'Kaldırın' dedik. kimse dinlemedi. Yine taşımadı. Ya tamamen kaldıracaklar, ya da yükseltecekler. Bu evimi 30 bin lira harcayarak yenilemiştim. İçinde hiçbir eşya kalmadığı gibi büyük zarar gördü. Eşimi kurtarmaya çalışırken de ayağın kırıldı. Ayağımın tarak kemikleri kırık. Bir sürü de borca girmiştim. ne yapacağımı bilmiyorum. bizim gibi yüzlerce kişi mağdur durumda."