Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut'un "İş Bankası'na el konulmalı" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Daha önce de İş Bankası'na böyle girişimlerde bulunulduğunu, yargının da iptal ettiğini hatırlatan Budak, böyle bir ortamda yabancı ve yerli sermayenin Türkiye'de yatırım yapmayacağını kaydetti.
CHP'de İşveren Sendikaları ve Meslek Birliklerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Çetin Osman Budak, yeni unvanıyla ilk ziyaretini CHP Antalya İl Başkanlığı'na yaptı. Budak'ı, İl Başkanı Semih Esen, kadın ve gençlik kolları üyeleri ve partililer karşıladı.
HİÇBİR DESTEK AÇIKLAMASI YAPILMADI
Antalya'nın Türkiye'nin demokrasisi için son derece önemli bir şehir olduğunu belirten Budak, özellikle ekonomik kriz anlamında en yoğun bataklığa saplanmış kent olarak Antalya'yı gösterdi. Budak, "Büyük bir ekonomik afet var, Antalya'da çok ciddi sıkıtılar yaşanıyor. 2015'te turizm sektörü inanılmaz sıkıntı yaşadı ve yüzde 10 turist sayısı azaldı, gelirlere de yüzde 25 yansıdı. Devletin sektöre destek vermesi gerekir sıkıntılı dönemden çıkılması için" dedi.
Antalya'ya tahmin edilen sayıda turist gelmezse, sadece burada 50-60 bin kişinin işsiz kalacağına değinen Budak, "Zaten kış döneminde 6 ay işsizdi, onu da bulamayacak" dedi.
CUMA NAMAZI DÜZENLEMESİ MYK'DA GÖRÜŞÜLECEK
Cuma namazı saatlerine ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Çetin Osman Budak, "Türkiye'de kurallar vardır. Demokratik, laik, sosyal hukuk kurallarıdır. Bu kurallar da tüm toplum için eşit olmalıdır. O yüzden bu kararın tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum" dedi.
Çarşamba günü MYK toplantısı olduğunu belirten Budak, genel merkez olarak da bu konuyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü ve MYK'da masada bu konunun da mutlaka değerlendirileceğini söyledi.
İŞ BANKASI TEPKİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut'un "İş Bankası'na el konulmalı" şeklindeki sözlerinin de sorulduğu CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, daha önce de İş Bankası'na böyle girişimlerde bulunulduğunu, yargının da iptal ettiğini hatırlattı. İş Bankası'nın kendi emekçilerinin kurduğu, Cumhuriyet'in en önemli finans kuruluşu olduğunu kaydeden Budak, şöyle dedi:
"Millidir ve özel sektörün, istihdamın bu kadar gelişmesinin önündeki en büyük güçtür. O yüzden siz kalkıp, özel sektörde 'benim yanımda değil, ben buraya kayyum atarım, buraya el koyarım, şu bankayı kapatırım, bu bankayı özelleştiririm, alırım devlet himayesine' dediğiniz anda o zaman bu ülkede üretimden, yatırımdan, sanayiden falan bahsedemezsiniz. Çünkü hukukun olmadığı yerde yatırım da, zenginlik de olmaz, evinizde rahat oturamazsınız. Hanginiz adliyeye gittiğinizde güvenle gidiyorsunuz, adalete güveniyor musunuz? Toplumun büyük kısmı aynı kanaatte. O yüzden eğer siz oraya el koydunuz, buraya el koydunuz, kayyum atadınız dediğiniz anda yabancı yatırımcı bir kere bu ülkeye gelmez. Biz tasarrufu olan bir ülke değiliz. Yabancı yatırımcı bu ülkeye doğrudan sermaye getirip sanayi yatırımları yapmazsa bu ülkede zaten zenginliğin olmasını da iddia edemezsiniz."
Böyle bir durumda yerli yatırımcının da yatırım yapmayacağını söyleyen Budak, “Niye yapsın. Mali polislerle 'bu benden yana değil, yanımda durmuyor, bertaraf olmalı' dediğinizde, yerli sermayeyi de kaçırırsınız. Yurtdışında 9-10 milyar lira yatırımı var bu ülke yatırımcılarının. Ozaman işte genç işsizliği yüzde 20'leri bulur. O zaman suç oranları artar, güvenli bir kent güvenilmez hale gelir" dedi.