Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) BİR grup engelli vatandaş, İstanbul ulaşımında hemen her gün yaşadıkları sorunları dile getirmek ve çözümü için seslerini duyurmak üzere Şişhane’de bulunan İETT Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Tarihi Karaköy-Beyoğlu tünel hattının Karaköy girişinde toplanan engelliler, turnikelerden geçerek tarihi tramvaya bindi, İstiklal Caddesi üzerindeki İETT binası önüne geldi. Bina önünde basın açıklaması yapan grup, gündelik hayata ve ulaşım sorunlarına ilişkin sorunlarını dile getirdi.
‘ENGELLİLER BU HAYATIN UNUTULMAZ BİR PARÇASI’
Basın açıklamasını okuyan Aydın Çalışkan, engellilerin araçlara binmesinde kolaylık sağlayan rampa sistemleri ve eğitimsiz personel konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “Engellilerin bu hayatın unutulmaz bir parçası olduğu, eşit yaşam hakkına sahip bireyler olduğu ve kimseye bağlı olmadan bu sorunlara çözüm üretilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Her insan bir engelli adayıdır. Önemli olan insanın beyninde ve yüreğinde engelli olmaması” şeklinde konuştu. Engellilerin sorunlarını dinleyen İETT yetkilileri de, ilerleyen günlerde engellilerin sorunlarına ilişkin çalıştay düzenleneceğini belirterek engellilerin şikayetlerini not aldı. Açıklamanın ardından vatandaşlara çay ikram edildi.
‘ŞOFÖR, BEN SİZİN REFAKATÇİNİZ MİYİM DİYE SORUYOR’
İETT şoförlerinin keyfi uygulamaları nedeniyle gündelik hayatlarında sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Gül Aktürk de, “İnsan yerine konulmuyorsun, ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor. Ben hayatı seven bir insanım, engelli arkadaşların birçoğu da öyle. Ama İETT’yle alakalı sorunlar var, engelliye bakış açısı çok farklı, rencide edici cümleler çok fazla” diye konuştu. Kendisi gibi bedensel engelli bir vatandaşla evli olan Gülnar Aşçıoğlu da, hastane çıkışında evine dönerken yaşadıklarını şöyle anlattı:
“İkimizde tekerlekli sandalyemiz ile durakta bekliyorduk. Otobüs geldi, Şoför ‘ikinizi birlikte alamam’ dedi. Bu sorunla sürekli karşılaşıyoruz. Ben binip eve gittim, eşim sonraki araçla gelmek zorunda kaldı, eve 02:00’de geldi. Şoför ‘bize niye refakatçi taşımıyorsunuz, ben sizin refakatçiniz mıyım’ diye sordu.
‘ASANSÖRE BİZDEN ÖNCE BİNİYORLAR, BİZDEN SONRA BİNERSİNİZ DİYORLAR
Engellilerin yanında refakatçi olması zorunluluğunun olmadığını vurgulayan İhsan Erdoğan ise, şunları söyledi:
“Biz refakatçi taşımak zorunda değiliz. Engelli bir kişinin her yere erişiminin sağlanması gerekir. Engelli bir arkadaşımız evinden çıktığı zaman tek başına, özgürce hareket edebilmeli. Kanun var ama uygulama yok. İnsanlar metroya bindiği zaman bizim engelli olduğumuzu gördükleri halde, bizim önümüze geçip asansöre biniyorlar. ‘Biraz daha bekleyin, bizden sonra binersiniz’ diyorlar. Devlet uyarı levhası koyuyor, ona rağmen bize öncelik vermiyor, kendileri biniyor. Asansör bozulduğu zaman olan bize oluyor.”