Ali Ekber ŞEN- Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)- MERSİN'de merkez Akdeniz İlçesi'nin Siteler, Gündoğdu, Çay, Çilek, Kurdali mahallerinde son 3 yılda Suriyeliler tarafından kurulan hurdacılarda çalışan Suriyeli çocuklar atık toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Kayıt dışı işyeri açıp, düşük ücretle çalışan Suriyeliler'in sayısının 250 bine dayandığı ileri sürülen Mersin'de, işsizlik oranı da 9.4'den 12.4'e yükseldi.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin'e göç eden Suriyeliler, geçimlerini sağlamak için denetimsiz işyeri açıp düşük ücretle çalışınca kent merkezinde 300'ün üzerinde esnaf kepenk kapattı. Haksız rekabete sigortasız ve ucuza çalıştırılan Suriye vatandaşlarının sayısı da eklenince, ilk defa Mersin'deki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üstüne çıktı. Mersin'de kayıtlı 50 bin, kayıt dışı ise 20 bin Suriyeli'nin bulunduğu, bu rakamın 250 bine kadar dayandığı da ileri sürüldü. Ayrıca, Suriyeliler'in karıştığı suç sayısı da giderek artıyor. Sokaklarda yaşları 8 ile 15 arasında değişen Suriyeli çocuklar da çöplerden gün boyu atık plastik, demir, çelik, karton, kağıt toplayarak 10-20 lira para kazanıyor. Suriye'de yaşanan iç savaşta anne ve babaları ölen çocuklar topladıkları atıkları da merkez Siteler, Gündoğdu, Çay, Çilek, Kurdali mahallerinde Suriyeliler tarafından açılan hurdacı dükkanlarına satıyor. Çocukların hemen hemen hepsi de gidecekleri yerleri olmadığı için geceyi de hurdacı dükkanlarında sağlıksız ortamda geçiriyor.
SORUN GİDEREK BÜYÜYOR
Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan ise özellikle Mersin'de sorunun giderek büyüdüğünü, devletin ilgili organlarının zaman geçirmeden soruna çözüm bulunması yönünde çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.
İşsizlik ve yoksulluk oranları yüksek olan Mersin'de Suriyeliler'in göçü ile daha da arttığını belirten Aslan, "İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan yüz binlerce Suriyeli mültecilerinin çocuklarının bir kısmı sokakta çalışmak ve sokakta yaşamak zorunda bırakılmıştır. Özellikle Suriye uyruklu çocuklar kentimizde, ana caddelerde ve sokaklarda su, mendil ve sakız satmakta ve çöp toplamaktadırlar. Çoğu eğitimden mahrum bırakılmanın yanında birçok sorun yaşadıkları açıktır. Bu çocuklar mağdur edilmektedirler. Kentimizin sokaklarında açlığa ve sefaletle karşı karşıya bırakıldıkları için geçim derdine düşen bu çocuklar, birçok suça bulaştırılmanın yanında istismar edilmektedirler. Suriyeli mültecilerine ve çocuklarına iyi bir yaşam vadeden hükümet bu çocukları korumakla yükümlüdür. Suriyeli çocukların yaşadıkları tüm sorunları çözerek onların sokakta çalışmalarını ve sokakta yaşamaları engellenmelidir" dedi.
İŞSİZLİK ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNE ÇIKTI
2013 verilerine göre 9.7 olan Türkiye işsizlik ortalaması Mersin'de Suriyeliler'in gelmesiyle 2014'te 12.4'e ulaştı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise "Mersin'de işsizlik ortalaması yıllardır Türkiye ortalamasıyla hemen hemen aynı oranlarda seyrediyordu. İlk kez yüzde 3'lük bir artış ile Türkiye ortalamasının üstüne çıkıldı. Bunu kayıt altına alma şansımız yok ama Suriyelilerin bu oranda mutlaka etkisi olmuştur. Ancak sorun bu masum insanların buraya gelmesi değil. Yasaların uygulanmaması ve denetimlerin olmamasıdır. Önemli olan bu insanların kontrollü şekilde buraya getirilmesi ve kontrol altında tutulmalarıdır" diye konuştu.