TERMİK santral kurmak için bir gecede 6 bini 666 zeytin ağacını kestiği Manisa Soma'nın Yırca Mahallesi'nden tepkiler üzerine umudu kesen Kolin Grubu, ilçede yeni yer aramaya başladı.
Kolin Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Hidro-Gen A.Ş. tarafından Soma'da yerli linyit yakıtlı 510 MW kurulu güce sahip Soma Kolin Termik Santrali kurulması planlandı. Bunun için en uygun yer olarak Soma'nın 30 Mart'taki yerel seçimlerin ardından mahalleye dönüştürülen Yırca Köyü belirlendi. Soma'da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül'de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin iptali için de dava açtı. Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Dava sonuçlanmadan ve acele kamulaştırma süreci tamamlanmadan şirketin zeytinliklerin çevresine tel örgü çekmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülürken, geçen 17 Eylül'den itibaren bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmeye başlanması tepkilere neden oldu. Santralin yapılacağı alanda 6 bin 666 zeytin ağacının köklenmesi tepkileri daha arttırdı. Bakanlar Kurulu'nun aldığı acele kamulaştırma kararının geçen 7 Kasım'da yürütmesini durduran Danıştay 6'ıncı Dairesi, 26 Aralık'ta kararı esastan iptal etti. İptal karanının ardından köylüler ve çevreciler sökülen zeytin ağaçların yerlerine yenilerini dikerek tepkilerini dile getirdiler.
YIRCA YERİNE ALTERNATİF LOKASYONLAR
Tüm bu gelişmeler üzerine Yırca'dan umudu kesen Kolin Şirketi, Soma'da başka bir yer bakmaya başladı. Kolin Şirketi adına yapılan açıklamada, Yırca'da yaşanan gelişmelerin ardından alternatif lokasyonların belirlenebilmesi için Soma yerel makamlarından davet alındığı belirtilip şu bilgi verildi: 'Soma Belediyesi ve ilgili kurumlar tarafından yapılan yönlendirmeler neticesinde, santralın kurulmasının uygun olabileceği birden fazla alternatif lokasyon belirlenmiştir. Bu lokasyonlarla ilgili arsa geliştirme çalışmalarında önemli yol katedilmiştir. Kolin Grubu, ilgili lokasyonlarda yerel halkın ve hak sahiplerinin hassasiyetlerini azami düzeyde dikkate almakta ve karşılıklı mutabakat ile hareket etmektedir. Alternatif olarak değerlendirilen lokasyonların hiçbirinin zeytinlik olmadığını ve zeytin ağacı dikili olmadığını önemle vurgulamak isteriz. Bu alanlar üzerinde santral yapımına ilişkin olarak ilgili makamlar nezdinde resmi bir başvuruda bulunulmamış olmakla birlikte, arsa satın alımı dahil sürece ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Soma nüfusunun ve ekonomisinin büyük bir bölümünü temsil eden Soma'daki meslek ve sivil toplum örgütleri, ilçede baş gösteren ekonomik olumsuzluklara çözüm oluşturması adına yeni termik santral yatırımını desteklemektedirler. Bu desteğin temelinde ülke ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi adına her dalda dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yer altı ve üstü zenginliklerimizin üretime katılması gerekliliği ve yaratılacak istihdam yartmaktadır. Bu bağlamda rakamlarla yeni termik santrali 1 milyar dolarlık yatırımla ilçe ve ülke ekonomisine yeni bir soluk verecek, doğalgaz ithalatını ikame ederek ülkemize yılda en az 250 milyon dolar tasarruf ettirecek. İnşaatı sırasında yaklaşık 2 bin kişiye, faaliyete geçtikten sonra da 1000 kişiye 30 yıl boyunca istihdam edip, iş ve aş sağlayarak esnafımıza da büyük destek olacaktır.'
ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN ÜRETİM TAAHHÜDÜ
Kolin Grubu'nun yeni santralin işletmesi boyunca Soma kömürünü milli ekonomiye kazandırma adına elektrik üretmede çevreye zarar vermeden kullanma taahhüdü aynen devam ettiği vurgulanıp, şu ifadelere yer verildi: 'Öte yandan Kolin Grubu, Soma Belediyesi ve Soma Ziraat Odası ile imzalanan protokoller ve kamuoyuna verilen söz uyarınca Soma ve çevresinde 60 bin zeytin ağacının dikilmesini ve yetişecek zeytinin Soma ekonomisine kazandırılması projesine aynı inançla devam ettirecektir. Kolin Grubu, Soma halkının ve yerel sivil toplum kuruluşlarının bu yatırımın hem Soma'da hem de ulusal boyutta varılacak bir uzlaşı ortamı içinde gerçekleşmesi temennisini paylaşmakta ve desteklemektedir. Kurulacak santralde yakıt olarak, ilk 18 yıl boyunca yer altı ocaklarına kıyasla çok daha güvenli bir çalışma ortamının oluşturulabildiği açık ocaklardan elde edilecek kömürler kullanılacak olup 18 yıl sonunda gelişecek teknolojinin de tüm imkânları seferber edilerek yer altı kısımlarından üretime geçilecek.'
MUHTAR ÇELİK, "ÇERKEZ SULTANİYE MAHALLESİ'NE YAPILACAK"
Kolin Şirketi'nin Yırca'nın yerine termik santral kurmak için önerilen yerlerin Çerkez Sultaniye, Türkpiyale, Bozarmut ve Kayraltı Mahalleri olduğu ileri sürüldü. Çerkez Sultaniye Mahallesi Muhtarı Abdullah Çelik, diğer üç mahallenin muhtarlarıyla da görüşüp anlaştıklarını belirtip, "Onlar da köylülerle konuştular. Santralin mahallemize yapılması konusunda sıkıntı çıkartmayacaklarını bildirdiler. Onlardan da oluru alınca konuyu Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bildirdim. Santral yapılınca, köylülerimiz burada iş sahibi olacak. Ekonomi hareketlenecek" dedi.
Ak Partili Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, kendisine bu konuda Kolin Şirketi'nden herhangi bir yer talebi gelmediğini, resmi bir başvurunun olmadığını söyledi.