Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğiyle hazırlanan MATEF Üretim Teknolojileri, Sac İşleme – Metal İşleme Makineleri, Lazer - Otomasyon - Robotik Sistemler, Kaynak ve Yüzey İşlem Teknolojileri, Makine Ekipmanları ve Fabrika Donanımları Fuarı 20 Haziran’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.

Yerli makine imalat sanayisinin yeni buluşma noktası olan MATEF Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Sektörün merakla beklediği fuar, dört gün boyunca sürecek ve sektörün öncü firmaları ile profesyonel ziyaretçileri bir araya getirerek yerli üretim teknolojilerini ve yenilikleri sergileyecek. Fuarda sac-metal işleme makineleri, boru-profil bükme ve işleme makineleri, lazer kesim tezgâhları, plazma kesim makineleri, presler, testereler ve daha fazlası sergileniyor. Ziyaretçiler bu fuarda sektörün son gelişmelerini ve en yenilikçi teknolojilerini bir arada görme ve değerlendirme fırsatı bulacaklar.

Amerika pazarı için irtibat kuruyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, açılışta yaptığı konuşmada, makine sektörünün yüksek verimlilik açısından büyük öneme sahip bir sektör olduğunu söyledi. Her alanda üretim teknolojilerini oluşturan ve bunlara yön veren makine sektörünün bu nedenle çok daha geniş bir değer zincirine sahip olduğunu belirten Büyükdede, “Gelişmiş ülkeler makine sanayisinin gelişmesine ve rekabet gücünün artmasına büyük önem vermektedirler. Makine sektörü için uluslararası rekabet konusunda en önemli hususlardan biri de yüksek teknolojili yani katma değerli ürün ihraç edilmesidir. Hacimsel olarak makine ihracatı kadar ihracatın birim değeri de önem kazanmaktadır. İstanbul Sanayi Odası ile çok yakın çalışıyoruz. Ortak bir çalışma platformu oluşturduk.  Ümit ediyorum ki biz, dış ticaret miktarını daha yukarı çekebilecek potansiyeli mutlaka bulabiliriz. İhracatımızda; kazanlar, soğutucular, makine aksanları, dondurucu cihazlar üzerinde enjektör, motor aksan ve cihazları, asansörler ve presler ön planda yer alırken, tekstil makinesi, metal işleme, takım tezgâhlarıithalatımızda üst sıralarda devam etmektedir. İhracat pazarımızın yüzde 60’ından fazlası Avrupa Birliği ülkelerinde görünüyor.  Ama ülkelerin de sınırı var. Şimdi Amerika pazarı ile bir irtibat kuruyoruz. Amacımız daha fazla ülkelerin bizi görmesi sağlamak” dedi.

Makine sektörünün performansı hızla artıyor

Doğa ve aktivitelerle dolu bir tatil, çocukların gelişimini destekliyor Doğa ve aktivitelerle dolu bir tatil, çocukların gelişimini destekliyor

Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise, MATEF’in bu yıl ilk kez ziyaretçileriyle buluştuğunu belirterek, “200’den fazla ülkeye ihracat yaparak ülke ekonomisinde kilit büyüme faktörlerinden biri olmayı başaran makine sektörü, yakaladığı büyüme performansı ile potansiyelini hızla artırmaktadır. Bu olumlu ivmeye paralel olarak yeni pazarlara erişim konusunda önemli fırsatlar sunan MATEF Fuarı yerli üretim makinelerinin yanı sıra yenilikçi teknolojiler ve ileri üretim süreçlerinin topluca sergileneceği etkili bir ticari platform olacak” diye konuştu. 

Üretim gücümüzü dünyaya duyuracağız

Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer de “Bu yıl ilk defa düzenlediğimiz bu fuarın; makine sanayisinde üretim gücümüzü dünyaya daha fazla duyurduğumuz, yeni pazar ve alıcılara ulaştığımız bir platform olarak ileriki yıllarda adından söz ettireceğine inanıyorum. İmalat sanayisinde AB ülkelerinin önemli bir bölümünden daha gelişmiş üretim potansiyeline sahibiz. Araştırmalar 2030 yılına kadar yıllık 60 milyar dolar makine ihraç eden ülke konumuna geleceğimizi göstermektedir. Bu hedefe paralel olarak, küresel ölçekte ön plana çıkacak nitelikte daha fazla ihtisas fuarları düzenlemeye çaba göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

Sektörün ihracat hedeflerine odaklanan bir fuar

Türkiye ekonomisinin ve ihracatının yükselen yıldızı makine sektörü, 2022 yılında 25,3 milyar dolar ihracat rakamına ulaştı. Makine sektörünün yerli üreticilerinin yoğun ilgisi ile düzenlenen MATEF Fuarı’nın da 2023 yılı ihracat hedeflerine büyük katkılar yapması ve sektörün gücüne güç katması bekleniyor. Fuarın 84ülkeden 15.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi sektörün lider firmaları ile bir araya getiren MATEF Fuarı’nda yerli üretim teknolojileri sergileniyor.

Türkiye’nin makine sektöründeki gücü bu fuarda sergilenecek

200’den fazla ülkeye ihracat yaparak ülke ekonomisinde kilit büyüme faktörlerinden biri olmayı başaran makine sektörü, yakaladığı büyüme performansı ile potansiyelini hızla artırıyor. Bu olumlu ivmeye paralel olarak yeni pazarlara erişim konusunda önemli fırsatlar sunan MATEF Fuarı yerli üretim makinelerinin yanı sıra yenilikçi teknolojiler ve ileri üretim süreçlerinin sergileneceği, ulusal ve uluslararası güçlü iş birliklerinin kurulmasına zemin hazırlayacak önemli bir ticari platform olacak.

Özellikle Türk makine sektöründeki hızlı büyüme uluslararası arenada fuara ilgiyi artırdı. Türk makine sektörünün önde gelen firmaları bu fuarda en son teknolojilerini ve yerli üretim kabiliyetlerini sergileyerek uluslararası pazarda rekabet edilebilirliklerini gözler önüne serecek.

Makine sektörünün başarılı ihracat performansı Türkiye’nin bu sektördeki gücünü ve küresel pazardaki rekabet gücünü açıkça gösteriyor. Bu büyüme ve başarının MATEF Fuarı’na da önemli bir ivme kazandırması bekleniyor.

4 gün sürecek olan MATEF, 20-21-22 Haziran tarihlerinde 10.00 ile 18.00 saatleri arasında, fuarın son günü olan 23 Haziran tarihinde ise 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Editör: MURAT AYDIN