Sarıgöl de yapılan kentsel dönüşümle ilgili proje çalışmaları TOKi ve GOP belediyesi işbirliğiyle devam ediyor.
Belediye meclisinde sorduğumuzda nisan ayında inşaatların başlayacağı mesajını almıştık.
Oysa inşaatlar henüz başlamadı.
Burada yapılan projelendirmede Avrupa konutlarında olduğu gibi zenginlere hitabeden konutlar yerine, dar gelirliye hitabeden konutlar yapılmasını önerdik ve bunun sözünü aldık.
Bu konudaki konuşmalar ve vaadler meclis zabıtlarında mevcuttur.
Kentsel dönüşümle ilgili karar 03.01.2009 tarihinde alınan encümen kararıyla başladı.Bu karar TOKİ'ye gönderilmiş ve süreç başlamıştır.
Burası 11 farklı bölgeye ayrılmış olup,burada 3500 kişi hak sahibi olarak belirlenmiştir.Burada inşaat yapılacak alan 285.000 metre karedir.
Yapılan çalışmalarda yıllardır Sarıgöl mahallesinde oturan Roman(çingene)yurttaşlarımızın hakları konusunda nasıl bir uygulama yapıldığı konusunda çalışmaların ne aşamada olduğu bilinmiyor.
Burada 3500 kişi içinde hak sahibi olan Çingene yurttaşlarımıza oradan kaç konut verilecek veya kaç kişiye istimlak parası ödenecek onuda bilmiyoruz.
Bütün bunların açık bir şekilde yayınlanması gerekiyor.
Diyelim ki burada iki bin kişi hak sahibi olan Çingene yurttaşımız ''ben burada oturmak istiyorum, benim hakkımı vermeniz gerekiyor'' dediğinde ne olacak?
İşin aslına bakacak olursak ayrımcılık ve inkarcılık Çingeneler içinde geçerlidir.
Bu yurttaşların orada oturduğunu veya Sarıgöl projesi içinde yer aldığı açıklanırsa buradan daire almak isteyen diğer yurttaşların daire almaktan vazgeçecekleri konusunda tereddütler oluşacağı kaygısı yaygındır.
Bundan dolayı burada hak sahibi olan Çingenelerin burada iskan edileceklerine ilişkin hiç bir belirti şu ana kadar oluşmamıştır.
Peki bu olmadığı takdirde Sultan mahallesi Sulukule mahallesinde oturan Çingenelere yapılan ayrımcılık burada da olacak mı?
Burada yaşayanlar da Sultan Mahallesi'nden Taşoluk'a sürülenler gibi mi olacak? Onlar gibi yerlerinden yurtlarından edilecekler mi?
Hep beraber göreceğiz.Bütün bunların oluşmaması için belediyenin veya TOKİ'nin bu konuda açıklama yapması gerekiyor.
Hukuksuzluk ve ayrımcılık olmadığı sürece Kentsel dönüşüm projeleri desteklenmelidir.
Yeter ki geçmişten bu yana orada oturan insanlara din, dil, ırk ayrımı gözetmeden insanca muamele yapılsın.
Burada oturan Çingenelerin %40 ının okuma yazma bilmediğini biliyoruz.
Öncelikle riyaset makamlarının(Kaymakamlık veya belediye)burada oturan ve bu durumda olan yurttaşları okuma yazma kurslarına çağırması ve eğitmesi gerekir.
Ayrıca burada üstlenen ve bu insanların cahilliğini ve fakirliğini istismar eden suç örgütlerinin oralarda barınmasının önüne geçmelidir.
Bunun yapılabilmesi için öncelikle eğitim ve sosyal alanda çalışmaların yapılması gerekiyor.
Bu insanları da Allahın yarattığını kabul ettiğimize göre sayın başbakanın ''Biz yaradılanı yaradandan dolayı severiz''sözünü burada ki TOKİ uygulamalarında görmek istiyoruz.
Bu sözün yerine gelmesi için orada yaşayan ve hak sahibi olan Çingenelerin burada istihdam ve iskan edilmeleri olacak mı, olmayacak mı hep beraber göreceğiz.
Buradaki uygulamaların sosyal konut ölçeğinde dar gelirlilere verileceği sözünü de unutmadan hatırlatmaya devam edeceğiz.
Ayrıca Sarıgöl de oluşacak yoğun konut yerleşiminin getireceği nüfusa bağlı olarak çevresindeki yolların ve giriş çıkış kavşaklarının,proje hayata geçmeden yapılması gerekmektedir.
Bu yapılmadığı takdirde Ordu caddesi ve çevre sokaklar, GOP meydanı trafik yoğunluğuna maruz kalacaktır.
Gelen nüfusa cevap verebilecek okullar bu alanda düşünülmelidir.
İbadet alanları mutlaka bilimin emrettiği ölçüde yer almalıdır.
Elektrik ve su kanal çalışmaları gelecek nüfusa göre yeniden düzenlenmelidir.
Bütün bunlar yapılır ve ''önce insan'' denilebilirse kentsel dönüşüm kabul edilebilir ve yaşanabilir olacaktır.
Bunlar olmadığı taktirde kentsel dönüşüm, rantsal bölüşüme dönüşecektir ki aklı başında hiç kimse bu uygulamalara olumlu bakmayacaktır.
Saygılarımla,
mehyuceer@hotmail.com