Bilindiği gibi günümüzde yiyecek-içecek sektörü turizm açısından çok önemli bir konuma gelmiştir. Bu yiyecek ve içeceklerin hazırlanması belirli bir alanda yapılmaktadır. Bu alana ise “mutfak” adı verilmektedir. Peki, “mutfak” kavramı dilimize nasıl yerleşmiştir? Mutfak aslında Arapça “matbah” kelimesinden türeyen bir kelimedir. Asıl anlamı ile Matbah “yemek pişirilen yer” anlamındadır. Yıllar geçtikçe de dilden dile Türkçemizde “mutfak” terimi olarak yerini almıştır.

Literatürü incelediğimizde mutfağın iki ana unsura dayandığı görülür. Bunlardan biri mutfağın kültür ile ilgili olması, diğeri ise fiziksel alan ile ilgili olmasıdır.
Mutfağın kendine özgü kültürel yiyecekler olarak ele alınması bugün Türk mutfağı, İtalyan mutfağı, Fransız mutfağı gibi ün yapmış mutfakları ortaya çıkarmıştır. Kültür ile ilgili olarak mutfak, kültürel yiyecek ve içecek türlerini, bu yiyeceklerin hazırlanması ve servisi aşamasında kullanılan araç ve gereçleri, hazırlama ve pişirme yöntemlerini kapsamaktadır.
Mutfağın fiziksel alan olarak ele alınması ise yiyeceklerin belirli sürelerle depolanması, yiyecek hazırlıklarının yapılması, yiyeceklerin pişirilmesi ve tüm bu işlemlerin yapıldığı alanı ifade etmektedir.
Mutfağın var olmasının tarih öncesine dayandığı bilinmektedir. Bu yönde yapılan araştırmalar tarih öncesi devirlerde insanların mağaralarında mutfakla ilgili araç ve gereçlerin kullanıldığını göstermektedir.
Mutfağın önemi Ortaçağda yaşanan gelişmelerle birlikte artmaya başlamıştır. Bu önemin artması ile yıldan yıla ticari mutfakların gelişiminde bir artış olmuş, günümüzde bu gelişmeye dayalı olarak lokantalar, restoranlar, fast-food işletmeleri…vb yerler artmaya başlamıştır. Zira, insanların yeme-içme ihtiyaçlarının hiç bitmeyecek olması bu yerlerin gerekliliğini artırmıştır. 

Turizmin de dünyada çok önemli paralar kazandıran lokomotif bir sektör olduğunu düşünecek olursak mutfağın turizm sektörü için olan önemini sanırım vurgulayabiliriz. İnsanlar turizm sektörünün daha da gelişmesi ile gezme ihtiyaçlarını daha fazla karşılayabilmektedirler ve bu turizm olayına katıldıklarında ise  gittikleri veya konakladıkları yerlerde doğal olarak yeme-içme ihtiyacını karşılamak isterler. Bu ihtiyaçlarını ya restoranlarda ya da konakladıkları otel işletmelerinde giderirler.
Özellikle otel işletmeleri için ise mutfak departmanı oldukça önemli bir departmandır. Zira bütün otel işletmelerinin bel kemiğidir diyebiliriz. Oteller mutfak departmanlarına önem verirler ve vermelidirler ki misafirlerinin en önemli ihtiyacını karşılayabilsinler. Bunun haricinde otel işletmelerine en fazla kar getiren departman ise yine yiyecek-içecek (mutfak) departmanıdır. 
Mutfağın turizm sektöründe önemli bir hale gelmesi ile kaliteli aşçı başlarına olan ihtiyaçta da bir artış olmuştur. Bugün bir aşçı başının yetişmesi kolay bir şey değildir. Sektörde isim yapmış ve aynı zamanda turizm yazarı olan bir şefimize göre iyi bir aşçı başı olmak en az 15 yıl almaktadır.
Mutfak artık tüm dünya için o kadar önemli bir konuma gelmiştir ki aşçılık okullarına olan ilgi de günden güne artmaya başlamıştır.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…