18 Maddelik Anayasa Değişiklik Paketi ile milli iradeyi temsil eden TBMM’nin Yasama gücü, yetkisi zayıflamaktadır. Şöyle ki;
-Paketin 5.maddesiyle, TBMM’nin, Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetleme yetkisi kaldırılmaktadır.
–6 maddesiyle, TBMM’nin Denetim yollarından “Gensoru” ve “Güvenoyu” yetkisi kaldırılmaktadır. Şimdi, Başbakan, Bakanlar Kurulu veya bir Bakan hakkında 20 Milletvekilinin imzası ile Gensoru önergesi verilebilmekte, 276 Güvensizlik Oyu ile de düşürülebilmektedir. Tasarı ile TBMM’nin bu Gensoru yetkisinin kaldırılması öngörülmektedir.
-9. ve 10. maddesiyle, Başbakanlık görevini de üzerine alacak olan C.Başkanı ile C.Başkanı yardımcıları ve Bakanlar hakkında Meclis Soruşturması zorlaştırılmaktadır. Cumhurbaşkanı, seçimle gelmemiş C.Başkanı Yardımcıları ve Bakanların görev suçuyla Yüce Divan sevk edilebilmeleri için; Mecliste, 301 imzayla Soruşturma açılmasının istenmesi, 360 oyla Soruşturma açılmasına karar verilmesi, 400 oyla da Yüce Divana sevk kararının çıkması gerekecektir. Şimdi ise Başbakan ve Bakanlar hakkında 55 oyla Meclis Soruşturması istenip açılmakta, 276 oyla da Yüce Divana sevk kararı verilebilmektedir.
-11.maddesiyle, C.Başkanı tek başına, TBMM ise 3/5 çoğunlukla (yani 360 oyla) Meclisin feshedilip yenilenmesine karar verebilecek. TBMM, C.Başkanının ikinci döneminde seçimlerin yenilenmesine karar verirse C.Başkanı bir defa daha (3.defa) Aday olabilecek.
-Yürüklükteki Anayasanın 161.~163.maddelerine göre Bütçenin TBMM’de görüşülerek oylanması gerekmektedir. 15.maddesiyle bu maddeler değiştirilerek “…Bütçenin çıkarılamaması durumunda, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre arttırılarak uygulanır” hükmü getirilmekte, böylece Mecliste karara bağlanmadan Onayı alınmadan Cumhurbaşkanı tarafından yeni Bütçenin uygulamaya konulması sağlanmaktadır.
- 16/C maddesiyle, C.Başkanı, TBMM’den geçip kendisine gelen kanunları kabul etmeyip tekrar geri gönderdiğinde, yürürlükteki Anayasanın 96. maddesine göre basit çoğunluk (139 oy) aranırken, tasarıya göre C.Başkanının bunu onaylaması için şimdi salt çoğunluk (301 oy) ile TBMM’de tekrar oylanması gerekecektir. Böylece, C.Başkanının kanunları “Veto” yetkisini aşmak, istemediği kanunları çıkarmak zorlaşmaktadır.
-17/A maddesine göre de; TBMM Genel Seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 03 Kasım 2019’da birlikte yapılması öngörülmektedir…