Yunanistan, Batı Trakya Türkleri’nin haklarını durmadan ihlâl etmektedir.
Lozan Antlaşmasının 37. ve 44. maddeleri, Türkiye’deki Rumlar’la, Batı Trakya’daki Türklerin haklarını karşılıklılık esaslarına göre düzenlemiş olduğu halde Yunanistan bu vecibelere uymamaktadır.
1- AİHM Kararı olmasına rağmen Türk dernekleri yasaklanmakta ve adında “Türk” ibaresi bulunan dernek isimlerinin tescili reddedilmektedir.
2- Türk Azınlık, kendi eğitim kurumlarını oluşturma ve idare etme haklarından mahrum bırakılmaktadır. Türk azınlığın yaşadığı köylere çift dilde (Türkçe ve Yunanca) eğitim veren anaokulu açmak yerine, sadece tek dilde (Yunan dilinde) eğitim veren anaokulları açılmaktadır.
3- Türk Azınlığı tarafından seçilen Müftüler göz ardı edilmekte, mülki amirlerin teklifi ile başka kişiler Müftü olarak atanmaktadır.
4- Türklerin Vakıfları Yunan yönetiminin tayin ettiği kişiler tarafından yönetilmekte ve Vakıf mallarına el konulmaktadır. Özel şahısların olsun, Türk Vakıflarına ait olsun ellerindeki gayrimenkuller kamulaştırılmakta, çok düşük olan bedelleri de ödenmemektedir.
5- 60 bin civarında Batı Trakya Türk’ü, hiçbir tebligat yapılmadan peyderpey keyfi olarak vatandaşlıktan çıkarılmış olup Batı Trakya’daki Türkler göçe zorlanmaktadır.
6- Batı Trakya’da Türkler’in gayrimenkul almaları engellenmektedir.
7- Batı Trakya Türkleri, Türk, Müslüman, Pomak diye ayırıma tabi tutulmaktadır.
8- Okul tabelalarındaki Türk kelimesi silinerek, yerine Azınlık anlamına gelen M.Kon kelimesi yazılmaktadır.
9- Türklerin ilkokuldan sonra öğrenim yapmaları büyük ölçüde engellenmekte, Rum öğretmenler Türk öğrencilere büyük baskı yapmaktadırlar.
10- Yunan tabiiyetinde olup Türkiye’de yükseköğrenim gören Türk gençleri, Yunanistan’da ikinci bir sınava tabi tutulmakta, serbest meslek sahibi olmaları engellenmektedir.
11- Türk doktorlarına klinik, muayenehane, hastane açma imkânı verilmemektedir.
12- Türklerin Basın-Yayın faaliyetleri engellenmektedir.
13- Türklere kredi verilmemektedir.
14- Hiçbir Rum Türklerden alışveriş yapmamakta, yapanlar da başta Kilise tarafından Aforoz edilmektedir.
15-Rum Polisi, Maliyesi, Belediyesi Türkler’e sudan sebeplerle büyük cezalar kesmektedirler.
16- Batı Trakya “1.Derecede Askeri Yasak Bölge” ilan edilmiş olup giriş çıkışlar izne tabi bulunmaktadır.
17- Ramazan ayında Batı Trakya’ya gitmek isteyen Türkiyeli Din Adamlarına müsaade edilmemektedir.
18- Batı Trakya’da yaşayan Türk Azınlığın yaklaşık %80’i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Türk Azınlığa ait ekilebilir verimli araziler, askeri tesis, sanayi sitesi ve üniversite yapma gerekçeleri ile kamulaştırılmaktadır. Lozan Barış Konferansının resmi istatistiklerine göre; 1923’te Batı Trakya’da, Müslüman Türk Azınlığının elindeki araziler bölgenin işlenebilen arazilerinin %84’ünü oluştururken, Yunanistan tarafından uygulanan politikalar ve hak ihlâlleri sonucu günümüzde %25’in altına düşürülmüştür.
Rumlar’ın bu mezalimine karşılık, Türkiye’de ise Lozan Antlaşması’nda olsun olmasın, geçmişten günümüze Yunanlı ve Kıbrıslı Rumlara başta dini olmak üzere eğitim, kültür, siyasi, ticari ve sosyal her türlü haklar tanınmıştır ve tanınmaktadır.